välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

När var hst lanserades?

Postad av : Camilla Näslund

Under de senaste 20 åren har Hubble Space Telescope (HST) avancerade väsentligt att studera astronomi. Sedan första lanseringen 1990 har HST tagit tusentals bilder av astronomiska objekt, men många av dem för djupt i rymden eller för svagt ses på något annat sätt. Även nu närmar sig slutet av sin planerade livstid fortsätter HST att skicka information om astronomi tillbaka till jorden

Betydelse

Innan HST, hade astronomer att förlita sig på data som samlats in från markbaserade teleskop. Dessa teleskop, oavsett hur stor eller avancerad, var föremål för snedvridningar till följd av jordens atmosfär och lokala problem som väder och ljusföroreningar. Annat utrymme observatorier fanns innan HST, men de var alltid avsedda för kortare perioder för observation. Den HST var den första rymdteleskop byggda för att hålla.

Historia

NASA lanserade rymdteleskopet Hubble den 24 april 1990 som en del av nyttolasten som på rymdfärjan Discovery. Skytteln började utplaceringen av HST 25 april. Den HST tog sina första bild den 20 maj. Tidiga idéer för rymdteleskopen datum till 1940, med allvarliga forskning om möjligheten del av NASA: s program sedan slutet av 1960-talet. Den HST döptes för amerikanska astronomen Edwin Hubble, som lade grunden för studier på den expanderande universum.

Time Line

HST ursprungligen var avsedd för ett uppdrag på upp till 20 år. På grund av en liten avvikelse i teleskopets spegel, var HST: s tidigaste bilder lite suddiga. Astronauterna korrigerade spegeln fråga under ett uppdrag 1993. Service uppdrag fortsatte under åren, som inträffar 1997, 1999, 2002 och senast i maj 2009. Dessa servicetjänster uppdrag fast trasiga eller fungerar dåligt delar av HST och uppdaterade teleskopet.

Funktioner

HST har förmågan att ta ett antal olika astronomiska observationer. Teleskopet är känslig för ljus som faller från ultraviolett till infrarött delar av spektrumet. Den HST använder en 2,4-meters (94. 5-inch) spegel för att samla in ljus, förvånansvärt liten jämfört med många markbaserade teleskop. Instrument på Hubble Space Telescope inkludera flera digitalkamera utformade för olika våglängder och objekt mål, samt flera spektrografer.

Fördelar

Den främsta fördelen av HST ligger i dess förmåga att bilden extremt suddig och avlägsna objekt i rymden. Dessa objekt behöver långa observation gånger för att skapa en bild. Den HST kan utföra dessa observationer utan inblandning från atmosfären, dagsljus eller väder. De resulterande bilderna är mycket exakt och fokuserad. Det astronomi som samlats in från dessa bilder har haft en stor inverkan på området. Iakttagelser från HST har lett till nya framsteg inom områden som galaktiska expansion, Big Bang och gravitation.

Potentiella

Andra rymdteleskop har införts sedan HST lanseringen. NASA lanserade Compton Gamma Ray Observatory i 1991, Chandra X-ray Observatory 1999 och Spitzer Space Telescope 2003. Den HST själv närmar sig slutet av sin period av förväntad nytta, även om det finns planer på att utvidga sin observation tid. Astronomer har för avsikt framtida teleskop, som James Webb Space Telescope, att fortsätta HST: s forskning om astronomi.

    
    Copyright ©2011