välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad gör astronomer menar med storskaliga struktur i universum?

Postad av : Jeanette Morales

På många sätt universum är helt enkelt utanför ramen för förståelse, även för dem väl bevandrade inom astronomin. Bortom solsystemet och Vintergatan som unga studenter bekanta sig med i skolan, är universum inte bara öppna ytor med slumpvis galaxer varvat inom det. Faktum är att även om skalor som är miljontals gånger större än vår egen galax finns det tydlig struktur till universum. Förstå storskaliga struktur i universum kommer att hjälpa till att måla en klar bild om hur universum är uppbyggt och hur det utvecklats väl.

Du behöver:
1 kopp kokande vatten
. 2 koppar socker.
1 kopp rumsvarmt vatten.
2 koppar salt.

längdmätningar

Blotta storleken på storlekar, avstånd och tidsperioder som krävs för att kvantifiera universum på den största vågen är åtanke perfekta. Avstånd mäts i ljusår. Ett ljusår är hur långt ljus kan färdas på ett år med en hastighet på nästan 300 miljoner meter per sekund. Ett ljusår är ca 9,5 biljoner kilometer. På storslagna skala har längst kända objektet astronomer upptäckt är ungefär 13. 7 miljarder ljusår bort. Vintergatan är ca 100. 000 ljusår i diameter.

Gruppering av Matter

På varje nivå har frågan en tendens att gruppera i större samlingar av materia. Detta beror på gravitationskraften som all materia andas. Det är hur stjärnor och planeter bildas, och i sin tur hur stjärnor bildas i galaxer. Men slutar storskaliga struktur i universum inte med galaxer.

Kluster

En galaxhop är en grupp av galaxer som alla dras till varandra genom ömsesidig gravitationskraften. Redan som universum expanderar, stanna dessa galaxer hopbundna, utökar som en enhet, men samverkar med varandra på sitt eget sätt. Vintergatan är i vad som kallas den Lokala gruppen, som innehåller omkring 50 galaxer, kan dock större kluster innehåller galaxer i tusental.

Superclusters

Superclusters är ännu större tätorter av galaxer och galaxhopar. De olika kluster är inte nödvändigtvis binds samman av gravitationen och strukturen är väldigt oregelbunden. Superclusters innehåller tiotusentals galaxer. Vintergatan är en del av den lokala superhopen som också är känt som Jungfrun superhopen.

Väggar och håligheter

På en ännu större skala, är de största strukturerna kända i universum kallas väggar. Superclusters och kluster tenderar att samla hela universum, visar en struktur som bäst beskrivs som fiberliknande, med stora tomma håligheter varvat mellan tjocka filament och väggar. Sloan muren är en massiv struktur mäta hundratals miljoner ljusår lång och bred.

Dark Matter

Samspelet mellan kluster och superclusters avslöja att det måste finnas mycket mer massa i de områden än vad som är synlig från galaxer och interstellära stoft och gas ensam. Detta kallas mörk materia, som är osynligt för astronomer under varje segment av elektromagnetisk strålning spektrumet. Det är oerhört viktigt att i stor skala-universums uppbyggnad, och i själva verket alla beräkningar av universums storlek, omfattning, tidigare och framtida beroende av mörk materia. Men utan att kunna direkt observera det-kan det bara underförstått-mycket om mörk materia, inklusive exakt vad det är, är fortfarande okänt.

    
    Copyright ©2011