välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad som orsakar månens faser?

Postad av : Valon Istrefi

Även en relativt enkel vetenskaplig fenomen har månens faser länge betraktats mystiskt av mänsklig kultur. Som ett resultat av förvirring fortfarande ofta omger de orsaker och processer som orsakar olika framträdanden av månen för människors ögon under natten timmar

Vad är en Lunar fas?

En månens skeden finns någon tid under månens ordinarie bana runt jorden (varar ungefär en månad ) där månen tycks oss på natten i olika nivåer av skuggor. Månen verkar vara mer eller mindre synliga i olika faser under denna cykel.

Myt vs Fakta

En vanlig missuppfattning om månens faser är att de uppstår till följd av jordens skugga som kasta på månens yta av solen. I själva verket är det mycket mindre vanligt att jordens skugga ska visas på månen på grund av vinkeln av jordens lutning, och när detta sker, är det känt som en solförmörkelse.

Lunar faser, å andra sidan, orsakas av Månens position i förhållande till solen. När vi ser en del av månen skuggade och osynliga, är det inte på grund av jordens skugga, men eftersom den mörka delen av månen är den halva som är vänd bort från solen. Hälften av månen alltid är i skuggan och hälften är alltid belyst, men vi uppfattar olika faser som grundar sig på månens ställning i förhållande till oss.

Full

Månen sägs vara i full fas (och är känd som en "fullmåne") när den upplysta delen av månen är helt i läge för oss att se det. Detta sker under den tid då jorden, månen och solen ligger i en relativt rak linje med jorden mellan månen och solen. Lutningen av jorden gör att månen att belysas och vi ser sidan av månen som är helt i solljus.

Ny

"nymåne" fasen i måncykeln händer när solen, månen och jorden ligger i en rät linje, med månen mellan jorden och sol. Den upplysta delen av månen är vänd bort från oss vid denna tid med den skuggade delen av månen vänd mot oss, vilket gör det verkar nästan eller helt osynliga.

Vaxning

Månen sägs vara i ett " vaxning "fasen när den rör sig från den nya månen fasen i fullmåne fasen. Under denna tid kommer mängden av synliga, belysta månen gradvis växer.

Avtagande

Månen sägs vara i en "avtagande" fas när den rör sig från fullmånen fasen i det nya månfas . Under denna tid kommer den synliga delen av månen verkar vara krympande.

Crescent

En månskära sker nära den nya och fullmånen steg, om månen är vaxning eller avtar. Vid denna tid, är bara en liten flisa av det belysta månen synlig för oss.

    
    Copyright © 2011 give2all.org