välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

definiera enkla maskiner

Postad av : Jonathan Nyberg

En enkel maskin är en elementär enhet för att göra arbetet lättare. Den enkla tagit maskinerna är tillsammans de delar som alla maskiner är sammansatta. De omfattar följande sex: det domkraft, hjulet och axeln, kilen, remskivan, spaken och det lutande planet. Enkla maskiner som regel är avsedda att skapa en stor styrka från tillämpningen av en liten

Wedge

De flesta av dessa maskiner är välkända, men exempel på skruvar och kilar att ändra små styrkor i stora kan vara svårt att minnas. En yxa är ett exempel på en kil. Om en sten eller ett block av trä ska delas av en yxa eller wedge som är 10 gånger längre än den är bred, då den (teoretiska) mekanisk fördel är 10-till-1. Denna siffra är kvalificerade med ordet "teoretisk", eftersom den inte tar hänsyn till den extra ingången kraft som behövs för att bekämpa friktion och vidhäftning vedfiber.

domkraft

En domkraft har ett handtag som används för att vända en skruv. Handtaget slut reser mycket längre än skruven del själv. En domkraft används för att lyfta tunga föremål såsom hörnet av ett hus till nivå det eller en bil för att ersätta ett däck.

Mekanisk fördel

De mekaniska fördelen med en maskin är förhållandet mellan den utgående kraft till ingång kraft. Ett snabbt sätt att fastställa den mekaniska fördelen med att notera avståndet mellan input och output krafter. Till exempel, om handen måste gå 10 meter för den belastning att gå 1 meter, då det är känt på en gång att den (teoretiska) mekanisk fördel är 10-till-1. Man kan visa att detta följer av att spara energi, eftersom energi arbeta in och ut måste jämställa (inte står för friktion). Minns att arbetet, i fysik mening är pålagda kraften gånger avståndet över vilket en last flyttas av kraft.

Remskiva

loopar en linje över ett tak ledaren för att lyfta en last nedan ger inga mekaniska fördel. En 10-Newton belastning skulle då kräva 10 Newton dra nedåt för att lyfta upp lasten. Men om en remskiva är knuten till last, kan dess vikt spridas, och ingången kraft som krävs för att stödja det minskas. Genom att införa en andra trissa som står stilla, så att linjen mellan de båda remskivorna måste förkorta avstånd X för lasten att stiga avstånd X och sedan fördubbla av linjer mellan de två remskivor ökar mekanisk fördel.

För att se detta, föreställ linjen passerar två gånger mellan dessa två block. Sedan två längder måste förkorta X för lasten att stiga X. Så kläppen skall dra 2X att förkorta dessa två linjer vardera av X för att lyfta lasten X.

Två typer

Alla enkla maskiner kan delas in i två typer: det lutande planet-typ och spaken. Hjulet och axeln är en typ av spak. Anbringas på hjulet medan de mindre radie axel tar upp en last. Den domkraft kan tyckas att falla in spaken kategori, med dess roterande handtag, men är istället ett lutande plan, svepte in i en spiral, upp som lasten skjuts. Kilen är ett lutande plan. Remskivan är en hävstång för likarmad längder.

    
    Copyright © 2011 give2all.org