välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är den allmänna inriktningen för plåt rörelse?

Postad av : Stefan Svensson

Sedan 19th Century har det varit en teori om att jordens yta bestod av plattor som rörde sig långsamt. Många geologiska egenskaper synliga på jordens (och havsbotten s) yta ansågs bero på denna rörelse. Med modern GPS-forskning om förflyttning av jordens yta, är de breda penseldrag i teorin om plattektonik beprövade, med frågor som återstår bara över detaljerna. Bland annat där individen plattorna verkligen kommer är nu känd

litosfären och Astenosfär

De yttre delarna av jorden kan delas in i två skikt. På toppen är litosfären, vilket inkluderar de synliga skorpa av jordens yta. Det omfattar även fasta, översta delen av manteln. Under detta är astenosfären. Detta material är stabil och inte alls som den flytande rock och metal som finns i jordens kärna. Har dock den lägre viskositet och ren styrka än litosfären. Ur synvinkel geologisk tid (tio-eller hundratusentals år), det bästa sättet att beskriva förhållandet mellan litosfären till astenosfären är att den översta flyter på botten. Eftersom litosfären består av flera olika plåtar, detta är ursprunget till plattektonik.

Tallrikar Flytta

En mängd olika fysiska krafter förklara rörelser plattektonik. Den första är konvektion eller förflyttning och utbyte av varma och kalla ämnen. Under litosfären, är en långsam process av spottar fram, höja hett material och suger ner svalare material. En annan förklaring är allvar. Kylaren, tjockare, tätare material som är långt från havet åsarna gör gravitationen att dra material i varmare mantel att balansera den större belastningen. Man trodde också att gravitation månen har en viss inverkan på plattektonik.

Tavla Riktning

Den allmänna inriktningen på de flesta platta rörelse är mot Stilla havet. De flesta av Asien, Afrika, Europa och Australien driver österut. Nord-Amerika och Grönland är drivande västerut. Central-och Sydamerika, och de flesta av Karibien är drivande norrut, i motsats till allmänna trender. Olika delar av Antarktis är drivande i olika riktningar.

Kontinentaldrift

Plattektonik förklara ett antal storskaliga geologiska effekterna synliga på jordens yta. Till exempel går det en lång väg att förklara uppkomsten av vissa bergskedjor och uppgång och fall av landmassor över tiden. Det är känt att mycket av marken, som berg, som nu torr och på ytan, en gång var under vatten på grund av sjövarelse fossila bevis. Kontinentaldrift förklarar också de kustnära "fit" mellan Sydamerika och Afrika.

Havsbottens utbredning

Denna teori förklarar också spridning av havsbotten. Plattorna inkluderar hela jordens yta, torr och våt, och många plattor omfamna en hel del havsbotten territorium. När plattorna trycks ifrån varandra, är resultatet material från under jordskorpan knuffas till ytan, vilket skapar helt nya sträckor av havets botten.

Jordbävningar

Jordbävningar är också ett resultat av tallrik rörelse. Fel linjer är vanliga vid eller runt plattgränser, och plattan rörelse resulterar i en hel del spänningar byggs upp på dessa områden. Det anses allmänt att jordbävningar är ett resultat av denna platta spänning knäppa och plötsligt släpps.

    
    Copyright © 2011 give2all.org