välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur CFC skadar ozonskiktet?

Postad av : Stefan Svensson

Konsekvenser av CFC

Ozonskiktet finns från 10 till 20 miles ovanför jordens yta. . Den består av syreatomer och har en blå nyans. Som solens strålar fäll jorden absorberar ozonlagret en del av strålningen och förbjuder den från att träffa jordens yta. Detta skyddar jordens invånare från skadlig solskador.

CFC är syntetiska kemikalier som har varit i produktion under mer än ett halvt sekel. Dessa klor som innehåller ämnen finns i köldmedium, aerosoler, och lösningsmedel. Tack vare deras långa livslängd och det faktum att de inte tvätta bort i regn är det möjligt för CFC att stiga upp i ozonskiktet över jorden, där de till slut bryta ner på grund av exponering för ultraviolett strålning. När de bryts ner, de släpper klor och brom i ozonlagret. Dessa två kemikalier är ansvariga för skador och bryter ned ozonskiktet. Ty var och en kloratom som släpps ut ozonskiktet, är 100. 000 ozonmolekylerna förstöras. Således CFC orsaken ozonskiktet att bryta ner snabbare än den kan ersätta sig själv. Medan vissa atmosfäriska klor kan orsaka genom vissa naturliga händelser, såsom stora bränder, vulkanutbrott och marint liv, är mest klor i ozonskiktet på grund av CFC och andra syntetiska kemikalier.

Andra överväganden

mest kända skador på ozonskiktet från CFC ozonhålet över Antarktis, upptäcktes först på 1980-talet. I motsats till sitt namn, är ozonhålet egentligen inte ett hål i ozonskiktet men är en gallring av lagret själv. Ozonskiktet har också visat sig vara skadad över industrialiserade områden och under större delen av världen. Som de skadliga effekterna av CFC fortsätta att studeras, vidtas åtgärder för att begränsa eller förbjuda användning av CFC för att skydda ozon från ytterligare skador.

    
    Copyright © 2011 give2all.org