välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

biologiska betydelsen av nukleinsyror

Postad av : Charlotte Wannberg

Nukleinsyror bär genetisk information inom sin struktur. Allt levande har någon form av nukleinsyror, som gör det möjligt för översättning av proteiner för att utföra viktiga funktioner i cellen

Struktur

Nukleinsyror är stora makromolekyler bestående av mindre nukleotider. Dessa nukleotider består av två stamnät som alternerar mellan socker grupper och fosfat molekyler (fosfat gör det lätt syrlig). Sträcker sig från båda sidor av dessa socker grupper är två nukleotid grunder som binder till varandra. Dessa limning mönster ger upphov till dubbel helix form som vi är vana vid.

DNA

Deoxyribonukleinsyra är den vanligaste formen. Dess bas par är adenin (A), tymin (T), guanin (G) och cytosin (C). Det finns små skillnader mellan dem. Till exempel A och G har en dubbel ring struktur, som tillåter dem att binda till en enda ring struktur. A binder med T, och G binder med C. Då DNA replikeras, dess struktur unwinds, dela vätebindningar av grunderna i hälften. Gratis baser då bildas. Detta är liknande koncept som det sätt på vilket DNA läses.

RNA

En annan typ av nukleinsyra är ribonukleinsyra, vilket är på liknande sätt som DNA men istället kompletterar uracil (U) för tymin. RNA används uteslutande i virus och kanske även de tidigaste formerna av liv, men i de flesta moderna livet RNA har en annan kritisk funktion. Den översätter genetisk information till proteiner, som bidra till att underlätta viktiga funktioner i cellen.

Transkription

När ett protein måste göras, det börjar med transkription. Det första steget sker när ett enzym som kallas RNA-polymeras binder till vad som kallas en projektansvarig i DNA. När DNA unwinds läser RNA polymeras sedan längs DNA och skapar en enda sträng av RNA. Läsa G kommer att skapa C på RNA och vice versa. T också kommer att skapa en, men A kommer att skapa U. I slutändan fungerar det lika bra. RNA-polymeras styrs av start och stopp koder i DNA. När den är klar ändrar RNA-polymeras RNA strängen att skapa en unik sekvens med lock på dem.

Översättning

Den nya delen av RNA, som nu kallas budbärar-RNA, binder till ett komplex som kallas ribosomen. En annan typ av RNA som kallas överföring RNA, sedan försöker att matcha upp med vart tredje nukleotid baser (en kodon) i mRNA. Till exempel kommer en kodon av augusti stämmer med UAC på tRNA. Varje tRNA bär en särskild aminosyra. Det finns 64 kodon men endast 20 aminosyror, så lite kod för flera aminosyror. När aminosyrorna uppradade med RNA-koden, bildar de ett protein, som skeppas iväg till en annan del av cellen för att göra sin funktion. Vissa proteiner kan vara hundratals aminosyror lång.

Andra typer

DNA och RNA är inte de enda typer av nukleinsyror. Peptide nukleinsyra, som finns på konstgjord väg, har en enklare pseudo-peptid ryggrad och baser av purin och pyrimidin. Det finns andra typer av syror, såsom glykol nukleinsyra och threose nukleinsyra. Det har hypoteser om att en av dessa kunde ha varit en föregångare till RNA i de första formerna av liv, men bevisen är inte stark.

    Previous:nothing
    Next:gröna träd orm faktablad
    
    Copyright © 2011 give2all.org