välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

biologiska effekter av luftföroreningar

Postad av : Ulf Friberg

Man-och naturligt förekommande luftföroreningar har omedelbara och långsiktiga effekter på växter och djur. Kemikalier och partiklar har var särskilda konsekvenser på miljön. Dessutom kan sekundära effekter av luftföroreningar ses i djur som äter infekterade plantor. Luftföroreningar effekter på människa är svårare att avgöra på grund av multipla exponeringar och tidiga medicinska ingrepp. Effekterna av luftföroreningar kan observeras på lokal, regional eller global skala

typer av luftföroreningar

Luftföroreningar kan fasta ämnen, vätskor eller gaser. Carbon och sulfater är betydande fasta partiklar luftföroreningar observerades på lokal, regional och global nivå. Vatten, syra och droppar olja är flytande föroreningar ofta ser på en lokal eller regional nivå. Ozon (O3), svaveldioxid (SO2), koldioxid (CO2), kväveoxider (NOx), kolmonoxid (CO) och flyktiga organiska kol (VOC) föreningar är gasformiga föroreningar som kan ses på alla nivåer inom distribution. US EPA har klassificerat sex föroreningar som "kriterier föroreningar" som har satt föreskrivande luften standarder. De är: ozon, kolmonoxid, svaveldioxid, kväveoxider, bly (Pb) och partiklar (PM10 eller partiklar under 10 mikrometer i diameter)

Källor av luftföroreningar

primära föroreningar utfärdas direkt från generering. källor. Sekundära föroreningar bildas som ett resultat av kemisk interaktion mellan primära föroreningar och normala atmosfäriska beståndsdelar eller villkor. Ozon är en sekundär förorening som genereras när VOC, NOx och andra prekursorer reagera i atmosfären. Annan skadlig sekundär förorening är peroxyacyl nitrat (PAN). PAN är en sekundär förorening som genereras av ett samspel mellan VOC, NOx, O3 och solljus. Naturen producerar mer föroreningar än människor genom vulkanisk aktivitet, skogsbränder och stormar damm. Naturliga utsläpp uppträder i allmänhet periodvis med lägre koncentration exponeringar mot människor än antropogena (av människan skapad) föroreningar. Antropogena föroreningar är mest oroande, eftersom de genereras mer konsekvent i områden som bebos av människor. Detta medför en större potential för exponering av människor och effekter på människors hälsa och välbefinnande.

Luftföroreningar påverkan på växter

fytotoxiska luftföroreningar (växt toxiner) inkluderar O3, PAN, fluorider, SO2 och eten. Kvävedioxid (NO2), klor (Cl2), väteklorid (HCl), ammoniak (NH3) och partiklar mindre föroreningar som kan orsaka skada på växter. De skador som orsakas på växter av föroreningar kan vara synliga eller subtil. Synliga skador ses som en förlust av klorofyll (kloros), dör växtvävnad (nekros) och bildande av ovanliga pigment mönster. Kloros inträffar efter en kronisk exponering för vissa föroreningar. Förlust av klorofyll förekommer också med naturligt åldrande, näringsbrist och fysiska skador. Mönstret av klorofyll förlust är oftast tecken på förorening som orsakade skadorna. Nekrotisk vävnad är i allmänhet ett tecken på en akut exponering för höga koncentrationer av växt-toxiner (phytotoxins). Nekros kan observeras som fläckar på blad ytor, blad fläckar och missfärgning av löv.

Mätning och fysiologiska försök för att bestämma subtila effekter. Den subtila effekter kan manifesteras som genetiska förändringar, förändringar i fotosyntesen, och minskad tillväxt. Subtila effekter uppträder vanligen som ett resultat av långvarig (kronisk) exponering för lägre koncentrationer av föroreningar.

Luftföroreningseffekter på Djur

Luftföroreningar kan orsaka en rad sjukdomar och skador på djur. Det högsta antalet skador som orsakas av luftföroreningar i tamdjur resultat av exponering för fluorid. Fluoros (fluorid toxicitet) vanligtvis resultat från foder av växter som har utsatts för gasformiga fluorid föroreningar. Fluoros hos djur kan visa upp som en försvagning av tänder, förtjockning av ben och förkalkning av ligament. Dessa skador kan leda till hälta, minskat födointag, viktnedgång och minskad mjölkproduktion hos mjölkkor. Bly är den näst vanligaste luftförorening som påverkar djur. Djur i allmänhet utsätts för bly när de äter blad förorenad med bly damm. Hög blyexponering kan leda till döden. En rad olika symptom ses när akut eller kronisk blyexponering inträffar. Djur med akut blyexponering kan uppvisa ovanlig törst, delirium, aptitlöshet, förstoppning och lägre mjölkproduktion. Kronisk blyförgiftning kan leda till symtom som inkluderar nervsystemet, diarré, letargi, förlust av koordination, förstoppning, nedsatt pälskvalitet och viktminskning. Förgiftning med andra elementär luftföroreningar som arsenik och selen kommer att ge liknande symptom som blyförgiftning.

Luftföroreningar påverkan på människor

humanbiologiskt svar på luftföroreningar kan variera från irritation till döden. Det är svårt att avgöra vad sjukdomar och skador är den enda resultat av exponering för luftföroreningar. Humanstudier kompliceras av andra exponeringar och det faktum att mänskliga sjukdomar och skador behandlas före terminal resultat noteras. Det är känt att luftföroreningar kan orsaka ögon-och hudirritation, andnöd och hjärtsjukdom. Det är också tänkt att luftföroreningar kan bidra till lungcancer, astma, emfysem och dövhet. Mycket mer studie krävs för att fastställa effekterna av luftföroreningar på människor på grund av svårigheten i insamling och analys av exponeringsdata.

    Previous:nothing
    Next:typer av biologiska vittringen
    
    Copyright © 2011 give2all.org