välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är zink?

Postad av : Charlotte Wannberg

Minerade i världen, är zink en ingrediens som används i tillverkningen, kosmetika och som legering att bilda både brons och mässing. Zink är ett grundämne som har varit känt i tusentals år (det kunde inte ha varit en bronsålder utan zink), och det fortsätter att användas för att tillverka bruksföremål som ören och dörrhandtag. Trots att det är en väldigt billig metall, är det viktigt och mångsidig

Identification

Zink är ett grundämne nummer 30 på periodiska systemet. Zink är blå i färgen. Eftersom det är en av övergångsmetaller, bedriver den både värme och el. Zink kan bli slagna i tunna skivor eller formas till tråd.

Geografi

Zink finns i samma områden som koppar, bly, guld och silver. De fem största producenterna av zink är Kina, Australien, Peru, Europa och Kanada, även om mer än femtio nationer producerar några zink. I alla, hela världen, är sju miljoner ton zink som produceras varje år.

Funktion

Zink är lätt att kombinera med andra metaller. Den nya ämnen kallas zinklegeringar. Galvaniserat stål är järn överdragen med zink för att skydda den från rost. 50% av den zink som produceras varje år används för att göra galvaniserat stål. Mässing är en legering av koppar och zink. 19% av den zink som produceras varje år används för att göra mässing. Brons är en legering av koppar, tenn och zink och nickel silver är en legering av koppar, nickel och zink. Zink används i batterier, lödning, gjutning, och galvanisering. 15% av den zink som produceras varje år används i gjuten industrin. När zink är uppvärmd, bildar den zinkoxid som används i kosmetika, salva, tvål, färg och bläck. Sedan 1982 har amerikanska slantar skett från en zinklegering som sedan är täckt med koppar.

Fördelar

Den mänskliga kroppen innehåller ungefär tre gram zink, vilket är väsentligt för god hälsa. Zink hjälper barn att utvecklas i sin mors livmoder och den måste också vara närvarande för barn att växa normalt. Zink kan behandla premenstruella syndrom och det är nödvändigt för manliga reproduktiva hälsan. Det är också viktigt för god syn och för frisk hud. Människor får zink främst från rött kött, fågel och skaldjur.

Historia

Det var inte förrän 1746 som en seriös och omfattande undersökning av metallen var skriven av den tyska Andreas Sigismund Marggraf. Zink handlas på världsmarknaden metaller marknaden, där det är en av de minst dyra metaller. Samma dag som guld säljer för mer än $ 900 per ounce, säljer zink för mindre än 75 cent per pund.

    Previous:nothing
    Next:om atomära struktur
    
    Copyright © 2011 give2all.org