välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför är himlen blå?

Postad av : Annika Hultén

år gamla fråga

Vad fråga som orsakas av barn är noga med att göra vuxna stamma och stall? Överraskande, innebär det inte blommor och bin. Egentligen är det mysteriet med den blå himlen som gör barn nyfikna, och förvirrar generad vuxna som kanske aldrig har fått en bra förklaring själva. Anledningen till att himlen är blå är enkelt, men kanske inte vad du skulle gissa.

Atmosfär består av gaser och partiklar

Jordens atmosfär består mestadels av kväve och syre, en liten mängd vattenånga och andra gaser. Atmosfären innehåller också partiklar av aska, pollen och sot. Kväve och syre påverkar blåhet av himlen. Partiklarna i luften påverkar hur intensivt blå den är.

Solljus innehåller alla färger av ljus

solens energi spänner det elektromagnetiska spektrumet, från gammastrålning till radiovågor. I mitten av detta spektrum är synligt ljus, inklusive violett, indigo, blå, grön, gul, orange och rött. Solens ljus lyser utåt i alla riktningar, men ur ett Earth Dweller, den solens ljus vågor färdas mot jorden på en rak väg.

Blå ljus på himlen kommer från solen

Solljus innehåller alla färger av ljus, men vi ser dem tillsammans som vitt ljus. Vi ser bara olika färger av ljus när ljuset är separerad. Ibland ljuset är separerad med prisma-liknande ämnen som vatten droppar i en regnbåge. Oftare vi ser olika färger när ljuset lyser på ett objekt, eftersom alla föremål absorberar vissa färger av ljus och speglar andra. Till exempel absorberar en blå boll rött och grönt ljus och reflekterar blått ljus. Och sedan finns det ytterligare en företeelse som skiljer ljus-atomer kan absorbera ljus och avger det igen.

syre och kväve absorberar och återsänder avger blått och violett ljus

ibland, istället för att reflektera ljus som ett fast föremål gör, gas atomerna absorberar ljus. För detta ljuset skall vara en viss våglängd i förhållande till storleken av gas atom. När det gäller syre och kväve, blått och violett ljus vågor absorberas. När ljuset absorberas, atomerna avger den igen. Stället för att resa i en riktning som den ursprungliga solljus, ljusvågor avges från kväve-och syreatomer utstråla i alla riktningar. På detta sätt blått och ultraviolett ljus vågor kan ses oavsett var du tittar på himlen. Denna spridning av ljusvågor-kallas Rayleighspridning-ger en solid blå ljuskälla från horisont till horisont, annars kallas en blå himmel

Partiklar i atmosfären påverkar den blåhet of the Sky

Andra vågor färg ljus. inte absorberas av kväve och syre eftersom de behöver längre våglängder. Vissa av dessa ljusvågor återspeglar bort partiklar och vattenånga i luften. Detta skapar en variation effekt som minskar intensiteten i den blå himlen. Detta fenomen kan observeras på en klar dag, genom att jämföra himmel vid horisonten mot himlen över huvudet på himlen vid horisonten kommer att bli en ljusare blå eller vit. Detta beror på att ljuset från himlen vid horisonten färdas längre genom atmosfären än ljuset från himlen ovanför, och därför har fler chanser att vara utspridda av partiklar och vattenånga.

    Previous:nothing
    Next:vad är en kondensator?
    
    Copyright © 2011 give2all.org