välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur återger en fästing?

Postad av : Ulf Friberg

efter utfodring

Fästingar lägga ägg i motsats till förlossningen. Kvinna fästingar måste mata på en värddator djurets blod för att få energi för att göra ägg. Hon matar först och sedan går att hitta en partner. Den mycket mindre hanen måste också foder för att få energi att para sig. Manliga och kvinnliga fästingar brukar hitta varandra eftersom de är utfodring bort av exakt samma djur. Kvinnor dricker ofta från värden och parar samtidigt.

Hard Fästingar

Det finns två sorters fästingar, med lite olika reproduktiva vanor. Hårda fästingar är mindre och har en sköld-liknande del av ryggen på sina exoskelett kallas Scutum. Hård kryss honor svälla efter att de foder till 24 timmar och sedan är de redo för avel. En kvinnlig hård kryss sväller upp många gånger sin ursprungliga kroppsstorlek. Män dör omedelbart efter avel. Kvinnor hoppar av i värdlandet, ligger mellan 2. 000 och 18. 000 ägg på marken eller på växter och sedan dö.

Soft Fästingar

Den andra typen av fästingar kallas mjuka fästingar, som saknar en Scutum så, när de foder, svälla upp, men inte i den utsträckning som kvinnliga svårt fästingar till. Honan kan gå igenom flera matning av ett par timmar varje istället för bara en lång utfodring som i hård fästingar. I mellan varje matning, sjunker hon av värden och lägger ägg, sedan klättrar tillbaka till en värd. Hon upprepar detta tills hon dör. Män, däremot, dör direkt efter parningen.

Growing Up

Tick äggen kläcks i sex-benta små larver, som hoppa på ett litet värddjur för foder för en till tre veckor. Det ruggningar till en åttabenta nymf, som liknar en miniatyr av den överordnade. Den livnär sig och växer fram till den sista vuxna ruggningen och omedelbart feeds och letar efter en partner. Unga fästingar kan vänta upp till tre år mellan utfodringar för en värd.

    Previous:nothing
    Next:vad är en borescope?
    
    Copyright © 2011 give2all.org