välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

rotation i faktoranalys

Postad av : Camilla Näslund

Faktoranalys är en populär statistisk teknik för att utvinna ett litet antal faktorer från en större uppsättning av variabler. Förhållandet mellan de faktorer till varandra bestäms av rotation teknik valts under analysen

betydelse

. I faktoranalys, roteras den del matrisen visar de belastningar av olika variabler på faktorer. Variabler är förknippade med faktorer som grundas på höga belastningar. Om faktorn axlarna roteras, lastning av en variabel på en faktor är maximerad medan dess belastning på andra faktorer minimeras vilket gör den faktor struktur lättare att tolka.

Rotations

När faktorn axlarna den vrids 90 grader, är rotationen kallas ortogonala. När axlarna vänds av någon annan godtycklig grad rotationen kallas sned. Varimax, Quartimax och Equamax är olika typer av ortogonala rotationer, medan Direkt Oblimin och Promax är typer av sned rotationer.

Överväganden

Valet av rotation tekniken beror på om forskaren förväntar sig att underliggande faktorer som självständiga eller knutna . I det förra fallet skulle ortogonala rotationer väljas och i det senare fallet sneda rotationer skulle väljas. Genom att utföra antingen rätvinkliga eller sneda rotation, är ny faktor lastning värden som erhållits för de variabler som kallas roteras belastning.

Varimax

De mest populära rotation teknik i Faktoranalys är Varimax. En Varimax rotation försök att förenkla kolumnerna i den faktor matris uppnå maximal förenkling när bara 1: or eller 0: or finns i kolumnerna i uppställningen. Det resulterar i faktorer som är oberoende av varandra.

Slutsats

Det är önskvärt att rotera faktor axlarna under faktoranalys eftersom unrotated lösningar inte har en ren faktor struktur och därför är svåra att tolka. Å andra sidan, rotation förändringar faktorladdningar och detta kan leda till faktorer med olika betydelser beroende på rotation.

    Previous:nothing
    Next:värmekapacitet av portlandcement
    
    Copyright © 2011 give2all.org