välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

förteckning över propionsyrebakterier

Postad av : Ulf Friberg

propionsyrebakterier är en till stor del ofarliga klass av bakterier som ofta finns i mänsklig hud. Dock kan dessa bakterier förvärra hudåkommor såsom akne. Medlemmar i propionsyrebakterier klassen är också ansvariga för att skapa hål i schweizisk ost. Hålen är en biprodukt av en process där bakterier oxiderar mjölksyra och släpper ut koldioxid.

Propionibacterium acnes

Propionibacterium acnes är en stam av bakterier som finns i mänsklig hud. Denna bakterie anses relativt ofarliga, men kan överväxt av bakterier leder till akne. Propionibacterium acnes lever på fettsyror i porerna i huden. När för mycket av denna bakterie finns, utsöndrar det kemikalier som bryter ner por väggar. Fördelningen orsakar en hudinfektion som leder till akne. Denna bakterie kan dödas med antibiotika i tetracyklingruppen.

Propionibacterium shermanii

Propionibacterium shermanii är en stam av bakterier som kan användas för att skapa hål i schweizisk ost. Denna bakterie reagerar på laktos, producerar propionsyra och ättiksyra. Som en biprodukt av de kemiska reaktionerna mellan bakterien och laktos, frigörs koldioxid. Den koldioxid som orsakar ost till bubbla, bubblorna blir hål som osten härdar. De propionsyra själv lägger till en skarp smak till osten.

Propionibacterium freudenreichii

Propionibacterium freudenreichii är en annan bakterie som används i produktionen av schweizisk ost. Till skillnad från shermanii är denna bakterie som finns naturligt i mjölkprodukter och behöver inte vara om cheesemaker under jäsningsprocessen. Den mekanism genom vilken den bidrar till smak och utseende schweizisk ost är liknande den i shermanii.

Enligt en fransk studie på december 2008, dödar Propionibacterium freudenreichii koloncancerceller. Råttor injektion med denna bakterie verkade också generera antikroppar för att avvärja dessa celler. Denna studie upprepades 2010 med holländska forskare.

    
    Copyright © 2011 give2all.org