välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

skelettet av bältdjur

Postad av : Charlotte Wannberg

Den bältdjur är ett däggdjur, trots sin fjällande utseende. Det finns många varianter, varav merparten lever i Sydamerika. Ett enda undantag, de nio-banded bältdjur, bor i södra USA. Dessa djur är mest kända för sina beniga plattor. Även namnet hänvisar till detta unika skelettet, som betyder "liten bepansrade sak" på spanska

Funktion

Armadillos har en typ av benig rustning som tillåter dem att motstå rovdjur. Några utdöda typerna tungt bepansrade och stora. Moderna bältdjur har inte samma skydd som sina förfäder, även om deras tallrikar tjäna en liknande funktion. Endast de tre-banded bältdjur kan rulla sig själv helt och hållet till en boll för skydd. Andra arter har för många skyltar och inte är tillräckligt flexibla.

Storlek

Moderna bältdjur är alla relativt små --- ungefär som en katt --- utom jätte bältdjur, som kan väga så mycket som en liten vuxen människa. Forntida bältdjur var mycket större, dock. Den glyptodon och panocthus, tidiga förfäder av den moderna bältdjur, var tungt bepansrade och ungefär samma storlek som en liten bil. Den minsta moderna bältdjur är fe bältdjur, en utrotningshotad varelse oftast bara 4 till 5 inches lång.

Shell

Armadillo skal består av äkta ben, täckt av små fjäll som heter scutes. De flesta arter har också beniga plattor eller ringar för att skydda svansar. Dessa beniga plattor minskar flexibiliteten för de flesta bältdjur arter. Flexibilitet ytterligare begränsas av xenarthrous process, ett litet ben sporre på lunbar vertabrae i ryggraden som stelnar den och bidrar till att stödja rustning.

Funktioner

Armadillo skelett är optimerade för grävning och för att tillgodose sina skal. De har en styv ryggrad, en stark, förstorad bäcken och breda revben. Hos vissa arter av bältdjur, normalt delar av revbenen gjord av brosk i andra djur är helt gjorda av ben. Benen är robusta, är skallen tillplattad och har en lång underkäke, och hörntänder och framtänder saknas i de flesta arter. Bältdjur äta en kost som endast kräver kindtänderna för att tugga.

Teorier /Spekulationer

Förutom det uppenbara skal, bältdjur har andra ovanliga skelettet egenskaper. Deras ben strukturen består av en tillplattad, blad-liknande ben vid fogen, vilket projekt på ett betydande avstånd i många arter. Dessa ben är tänkt att öka den tillgängliga ytan för små blodkärlen och bidrar till att kyla djuret mer effektivt. Dessa tillplattade ben kan också ge större fastsättning områden för muskler.

    
    Copyright © 2011 give2all.org