välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

giltighet och tillförlitlighet av IQ-tester

Postad av : Stefan Svensson

IQ-tester har utvärderat barns intelligens och deras potential för lärande sedan början av 1900-talet. I dagens utbildningssystem, IQ-tester hjälper till att avgöra om ett barn har en betydande lärande eller kognitiva funktionshinder, liksom att förutsäga inlärningsförmågan. Några pedagogiska forskare frågan dock om IQ-tester är egentligen giltigt eller tillförlitliga instrument för utvärdering. Kritiker angripa de IQ-tester som kulturellt partisk och innehåller felaktigt skriftliga frågor och dessutom har de hävdat, under vilka omständigheter ett barn tar ett test kan påverka hennes IQ.

historia av IQ-tester

IQ-tester började år 1904 när den franska regeringen anlitade Alfred Binet att hitta en metod för bestämning som barn skulle ha allvarliga inlärningssvårigheter som kräver att de skall placeras i en separat skola. Binet skapade en serie tester där barn ombads att utföra uppgifter som följande riktningar. Han skapade sedan en skala för att tolka resultaten, som grundas på andelen barn i en viss ålder som kunde slutföra uppgifter

Binet inte trodde att låg IQ betydde ett barn inte kunde lära. Hans Testet avsåg att identifiera barn som behövde särskild hjälp att lära sig. Men reviderade amerikanska forskarna Lewis Terman och HH Goddard detta test år 1916 för att testa intelligens i sig. Båda dessa män trodde att intelligens var en medfödd, ärftlig kvalitet. Terman, Goddard och andra vetenskapsmän av ERA arbetar på IQ-tester var troende i rashygien, en filosofi som förespråkade parning människor med "önskvärt" gener för att eliminera oönskade attribut från den mänskliga rasen.

IQ tester och rasism

Tidig IQ-tester i USA har lett till ytterst restriktiv invandringslagar. Termans test fick endast på engelska, invandrare som inte hade bott i Amerika långt eller inte talar engelska tenderade att göra mål låg. Terman framgångsrikt lobbade för lagar utvisa dessa människor på grund av deras "mindervärdiga" IQ.

Under 1994 skrev samhällsvetare Charles Murray och Richard J. Herrnstein en kontroversiell bok, "The Bell Curve", som granskade student provresultat. Afroamerikanska IQ var betydligt lägre än hos de vita studenter, vilket författarna att avfärda svarta studenter som genetiskt predisponerade för lägre intelligens.

IQ tester och kulturella fördomar

kulturella fördomar hänvisar till tanken att testa frågor natur är partiska mot personer som kommer från en annan kultur än den som testet författaren kommer från. Wilderdom. com, en webbplats för "levande i samband med naturen," insisterar på att vissa kulturella fördomar är omöjligt att undvika.

Kulturella fördomar kan orsaka barn från en annan ras, religion eller socioekonomisk Bakgrunden till att prestera dåligt på IQ-tester. Frågor kan be barnen att namn objekt som är "allmänt känt" i en kultur men inte i en annan, exempelvis olika typer av brevlådor mer sannolikt att finna i landet än i staden eller vice versa.

IQ-tester och tillförlitlighet

Ohio kompetenstest Information, Källor och flyttning --- en organisation som övervakar statens standardiserade skola testar --- säger ett test endast är tillförlitlig om det konsekvent ger samma resultat. Genom denna standard skulle IQ-tester inte vara tillförlitlig om eleverna fick drastiskt olika poäng på olika dagar.

Learninginfo. org, som fokuserar på inlärningssvårigheter, säger IQ kan byta med så mycket som 15 procentenheter när ett barn testas. "Psykologi", en lärobok skriven av Douglas Bernstein och andra sociala psykologer, samtal IQ-tester otillförlitliga för barn under 7.

Betydelsen av IQ-test validitet och reliabilitet

I en rapport från 2002, förklarade ordföranden kommission på hög kvalitet i specialpedagogik IQ-tester en alltför stor del av särskild bedömning av utbildning och placering. Barn som poäng låg på dessa tester kan placeras i särskilda klasser eller märkts som intellektuellt funktionshindrade. Uppdraget, som skapades av president George W. Bush år 2001, hävdade att felaktiga IQ-tester kunde placera barn under 7 olämpligt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org