välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

kemiska matsmältningen hos djur

Postad av : Annika Hultén

Rötning i magen av djur innebär fördelningen av livsmedel genom kemiska reaktioner i mindre enheter. Så småningom är dessa små enheter används för att tillhandahålla kemisk energi och byggnadsmaterial för cellerna som underlättar och upprätthålla sin funktion

enzymer

Enzymer är en av de viktigaste delarna av en organism, men de är också grundläggande för processen för matsmältning. Enzymer kan definieras som proteiner som underlättar kemiska reaktioner. Dessa reaktioner skulle normalt ske mycket långsamt eller inte alls, men enzymer hastighet reaktioner upp genom att ansluta sig molekyler ihop eller bryta isär dem.

Saliva

Den första enzymer för att reagera på mat i munnen. De tar formen av saliv utsöndras från spottkörtlarna. Även saliv består av 98 procent vatten, är resten av saliv full av enzymer och andra föreningar som omedelbart börja bryta ner maten innan den ens förtäring.

magsyra

Inom magen, körtelceller utsöndrar ungefär två liter dagligen av saltsyra, slem, enzymer och andra proteiner i form av magsyra. Syror är viktiga för processen för matsmältning eftersom de är så bra på att bryta ner materialet. Saltsyra har ett pH på 1 eller 2. pH är ett mått på surhet eller bas av ett ämne. Allt under 7 på vågen anses sur.

Gastrin

Flera faktorer, såsom mage buk och närvaron av proteiner, utlöser hormonet gastrin, vilket är vad som orsakar sekretion av magsyra i magsäcken. Den höga syrahalten utsätter peptidbindningar av de proteiner så att enzymer kan bryta isär dem.

Tunntarm

När den är klar i magen, en blandning av mat och juice mynnar ut i tunntarmen. Här lever utsöndrar galla, som lagras i gallblåsan mellan måltiderna, för att försämra fett i vattniga innehållet i tarmarna. Bukspottkörteln tillägger i flera enzymer för att bryta proteiner, kolhydrater och fett till mindre enheter såsom fettsyror, aminosyror och monosackarider.

    
    Copyright © 2011 give2all.org