välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är kemisk vittring orsakad av vinden?

Postad av : Jonathan Nyberg

Naturens variabel årstider och krafter utöva ett betydande inverkan på marken miljöer och klippformationer. När vindarna arbetet med att flytta partiklar och sediment om, kan lösas skräp bidra till förändringar i den kemiska sammansättningen av en miljö. I själva verket, kemisk och mekanisk vittring krafter arbetar i tandem, en att plocka upp där den andra slutar

Vittring

Vittring är en pågående process till följd av de förändringar som sker i jordens atmosfär. Med tiden, fysikaliska och kemiska krafter börjar ändra klippformationer och påverka omgivande terräng, enligt GeologyClass. org. Vind är en mekanisk form av vittring som fungerar som en erosiv kraft som faller sönder rock strukturer och transporter bitar av skräp till andra områden. Som ett resultat, klarnar sediment på nya platser, vilket orsakar nya mineral formationer ska visas.

Mekaniska Vittring

Tillsammans med vind, vatten, is och allvar göra upp de krafter som orsakar mekaniska vittring, enligt vattenlagen Encyclopedia. Vind strömmar ta form som rör sig över ojämna markytor som bildas av kullar, hinder och dips. Skillnader i atmosfären-värme, kyla och fukt-kan bidra till att påskynda eller bromsa vinden nuvarande fart. Kombinerat med krafter allvar, dessa ständiga strömmar arbete för att försvaga rock strukturer och bära trasiga bitar och skräp till andra platser.

kemisk vittring

Kemisk vittring är en process som orsakas av atmosfäriska gaser och vatten som slits bort på berghällarna. Atmosfäriska gaser består av vattenånga, syre och koldioxid. Dessa element orsaka så småningom bergytor att bryta ner med tiden, enligt GeologyClass. org. Som ytor erodera, nya mineral formationer börjar utvecklas. Som rock ytor öka graden av kemisk vittring ökar också. I själva verket, vind strömmar spela en inflytelserik roll i att ändra ytor och öka mängden av kemisk vittring som sker.

Sedimentation

Enligt Science Encyclopedia kan tre typer av sedimentation resultat från erosion och vind nuvarande styrkor-mineralförekomst, fragment rock och organiska sediment. Omlokalisering av mineralfyndigheter kan ändra den kemiska sammansättningen av ett område, som mineralförekomst tenderar att kombinera med närliggande partiklar och jord. Flytten av berg fragment kan störa befintliga kemiska kompositioner av rubbas och att ersätta befintliga bergmaterial. Organiska sediment består bakteriella organismer som bryts ner och ändra den kemiska sammansättningen av befintliga berg och formationer jord.

Erosion

vinderosion processer kan plocka upp och transportera sediment partiklar kontinuerligt över långa sträckor av mark och vatten, enligt Science Encyclopedia. Som vind nuvarande hastigheter kan variera, är sediment skräp transporteras i bitar efter vikten, eftersom gravitation påverkar hur långt och snabbt material kommer att resa. Områden som har genomgått en betydande kemisk vittring kan påverkas mest av vind strömmar som lösa mineral formationer bryta sig ut. Sediment skräp från nybildade mineral formationer kan ytterligare föreviga kemisk vittring som inlåning samlas på nya platser.

    
    Copyright © 2011 give2all.org