välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

kid fakta om magneter

Postad av : Camilla Näslund

En magnet är ett föremål, oftast gjort av metall, som kan locka vissa andra metaller till det, och även plocka upp dem bara genom att röra dem. Om objektet är en annan magnet, kan de flytta antingen mot varandra eller driva varandra längre ifrån varandra. Magneter används för många saker i vårt dagliga liv, från att fastna anteckningar till kylskåp att plocka upp bilar i skroten

Hur magneter Arbete

Magneter gör det därför att de producerar en osynlig kraft fält som kallas en "magnetfält. "Det magnetiska fältet är skapad av något speciellt med atomer av magneter. All materia består av atomer. Alla atomer har små elektriska strömmar som springer runt dem. Atomer av magneter är lite annorlunda, dock. Den lilla strömmar i atomer av en magnet alla line-up att producera en stor magnetfält.

Magnetism och Gravity

Magnetism är en mycket stark kraft. Det är mycket, mycket starkare än gravitationen. Betrakta ett gem vilar på ett bord. Även Men gemet hålls på bordet allvar hela jorden, är magnetism så mycket starkare än gravitationen som en liten kylskåp magnet lätt kunna övervinna det och välja gemet upp.

magnetiska poler

Alla magneter har två platser på dem där magnetfältet är som starkast. Dessa kallas norra och södra poler magnet. De magnetiska polerna har dessa namn eftersom nordpol av magneten pekar alltid mot Nordpolen av jorden och Sydpolen av magneten pekar alltid mot jordens Sydpolen. Detta beror på jorden i sig är en gigantisk magnet. Vissa fåglar använder även jordens magnetfält för att navigera genom.

Magnettågförbindelsen

Magneter kan levitera saker. Vissa tåg använder magneter för att flyta ovanpå spåren istället för att vila på dem. Forskare har även leviterade små djur som möss, grodor och insekter genom att använda magneter. Detta beror på att alla levande varelser har mycket vatten i sina kroppar, och vatten kan ibland stötas av magneter. Du kan se denna effekt själv. Om du kan få en stark sällsynta magnet, kan du faktiskt använda den för att skjuta en druva bort utan att ens röra den.

DIY magneter

Du kan göra dina egna magneter som du kan slå på och av när du vill. Om du spole mycket kabeln runt en bit av järn, som en spik, och krok ett batteri upp till den, kommer spolen fungerar precis som en naturlig magnet. Denna enhet kallas för en elektromagnet. Detta är vad som gör dörrklockor arbete. När klockan knappen trycks, skickar det en elektrisk ström i en elektromagnet som drar en liten bit av järn mot det, vilket ledde till strejk en ringklocka.

    
    Copyright © 2011 give2all.org