välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur påverkar orkaner ekosystemet?

Postad av : Ulf Friberg

akvatiska ekosystem

Hurricanes har en stor inverkan på akvatiska ekosystem. Sediment erosion och deposition ofta påverka ostron sängar och korallrev. Saltvatteninträngning i sötvatten sjöar och vattendrag orsakar massiv fiskdöd och påverkar sjön livsmiljö. Ofta är flodvattnet retreater eller pumpas ut i sjöar och vattendrag efter en orkan. Detta flodvattnet bär ofta många giftiga ämnen, som tungmetaller, bekämpningsmedel, ammoniak, fosfat och orenat avloppsvatten. Dessa ämnen orsaka nedbrytning av vattenkvalitet, algblomning, en minskning av löst syre och skada för många organismer. Fisket är ofta i riskzonen när båtar och lagring förstörs av vinden. Men ofta orkaner har minimal effekt på oceaniska ekosystem, som föroreningar tenderar att spolas ut genom tidvatten.

Terrestra ekosystem

Hurricanes åstadkomma förödelse på terrestra ekosystem. Starka vindar, stormvågor, översvämningar och tornados som alla påverkar. Kustnära våtmarker och öar barriär ta den värsta stöten av stormvågor. Den stora ökningen orsakar sediment att erodera och skift. Många hinder öar, viktig för att skydda kusten, hamnar förskjutits eller urholkas under havsytan. Mangroveskogar, som är rastplatser för flyttfåglar, ödeläggs av vindkraft, vilket tvingar fåglar att hitta andra platser att vila. Dessa ödelagda träd blir ofta bränsle för markbränder. Saltvatteninträngning från stormvågor ändrar också våtmarker, vilket gör dem beboeliga för vissa organismer. Dessutom är sjögräs sängar, kritisk till foder och häckar för många djur, ofta förstörs.

ekosystemens förmåga

ekosystem kan motståndskraftig efter en orkan. Dr JoAnn Burkholder av North Carolina State University utfört en studie om Neuse River och mynning och Pamlico Öresund efter att de hade förstörts av orkanerna Fran och Floyd. Enligt henne studera återhämtade sig skaldjur och fisk populationer inom 3 år efter stormar. De blå krabba befolkningen tog lite längre tid att återhämta, främst på grund av överfiske följd av stormarna. Medan orkanen Fran hade enorma fiskdöd till följd av syrebrist och ökade kväve och avföring var fiskbestånden möjlighet att återhämta sig ganska snabbt. Dessutom var Pfiesteria, ett giftiga alger som orsakar problem i Öresund, spolas ut ur mynningen och har haft minimal återhämtning. Så även om orkaner kan ha en betydande inverkan på ekosystem, dessa ekosystem återhämta ofta i tid.

    
    Copyright © 2011 give2all.org