välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om namngivning orkaner

Postad av : Camilla Näslund

Hurricanes är våldsamma oväder som bildas över havet med vindar på minst 74 miles per timme. De tillför förödande mängder regn tillsammans med att stora destruktiva stormfloder när de träffas mark. För att göra talar om specifika orkaner lättare, stormar heter. Hur denna praxis började och hur namnen är valda är fascinerande

Evolution

orkaner som drabbade öarna i Västindien oceanen under 19th century tenderade att få namnen på katolska helgon. Sedan sent i samma talet började en australisk meterolog, Clement Worage, att ringa upp tropiska stormar han spårning av flicknamn. Denna praxis antogs i USA år 1953, eftersom att namnge stormar var ett effektivare sätt att tala om dem än att ge deras koordinater på kartan.

Historia

Vid första alla orkaner utsetts av de nationella orkanen Center fick flicknamn. Grundskola barn i början av 1960-talet brukade skämta om det. De skulle säga: "Ja, har du någonsin hört talas om en himacane?" Efter kvinnans frigörelse rörlighet för 1960 och 1970, började stormar anropas av både pojkar och flickor namn. År 1978 orkanerna i östra Stilla havet förändrats först. Nästa stormarna i Atlanten och Mexikanska golfen började att namnges med både pojkar och flickor namn. Meteorologiska världsorganisationen är den grupp vars namn stormarna nu.

Identifiering

Orkaner i Atlanten, vilket inkluderar den Mexikanska golfen, och orkaner i östra Stilla havet har båda sex listor med namn. Det finns 21 namn på varje lista och namnen är ordnade i alfabetisk ordning. Det första storm av året blir det första namnet på listan så fort den når styrka en tropisk storm, eftersom dessa ofta blir en orkan. Successiva stormar blir nästa namn på listan. Om det finns mer än 21 namngivna stormar under ett enda år, kommer de att kallas namnen på bokstäverna i det grekiska alfabetet i ordning. Sex år senare kommer samma lista användas om ett namn har strukits från listan, eller pensionärer.

Geografi

Varje oceanen där orkaner kan bilda har förutbestämda listor med storm namn. Den centrala norra Stilla havet har fyra listor med 12 namn på varje lista. Västra norra Stilla havet har fem listor. Varje lista har 28 namn: två namn från alla de 14 nationer som rör detta hav. Tre australiska regioner, östra, norra och västra, har skilda förteckningar över storm namn. Fiji har fyra förteckningar samt en förteckning över ersättare namn i fall de behövs, Nya Guinea har två listor, Filippinerna använder fyra roterande listor och fyra "extra" listor, den nordliga Indiska oceanen har åtta listor, och för södra Indiska oceanen använder tre listor. Det är lätt att förutspå vad nästa orkan kommer att namnges om du vet var det bildats och som av de listor som att titta på. Den enda andra sak du måste komma ihåg är namnet på den senaste orkanen. ,

Riskfaktorer

Om en orkan är mycket destruktivt kommer dess namn tas ur listan för minst 10 år. Detta hände orkanen Andrew 1992, orkanen Carmen 1974, och orkanen Katrina 2005.

    
    Copyright © 2011 give2all.org