välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

När är orkansäsongen i Hawaii?

Postad av : Camilla Näslund

Hawaiis orkansäsongen varar från början av juni till slutet av november, ungefär samma som Atlantiska orkansäsongen. Hawaii har inte drabbats av ett stort antal orkaner på senare år, även om öarna är föremål för många tropiska stormar. Här är fakta om Hawaii och kraftigare stormar som kallas orkaner

Geografi

En anledning till att Hawaii erfarenheter några direkta träffar från orkaner är att vattnet öarna är inte lika varmt som de som orkaner leka i. Hurricanes trivs på varma havsströmmar, och medan Hawaii och dess omgivande vatten är varma, de är inte lika varmt som Karibien eller södra Atlanten där orkaner vinna styrka som de churn för fastlandet. Men när en orkan gör en fullträff på öarna, kan deras terrängförhållandena orsak vindarna att faktiskt vara mer fokuserade när de dånar genom dalar. Våldsamma regn från orkaner också kan orsaka massiva jordskred och översvämningar.

Effekter

Om en orkan slår Hawaiis under sin orkansäsong är potentialen finns för massiva kaos. Många byggnader är inte konstruerade för att motstå kraftiga vindar, och den flygande skräp som kan vara i luften kan leda till förstörelse av kraftledningar och egendom. Ön kanaler skulle öka cykloniska vindar, och det skulle vara mycket erosion av stränder och kuster från stormvågor och vågor.

Historia

Sedan 1950 har endast 5 orkaner nådde land på Hawaii. Orkanen Hiki var den första, 1950, få så mycket som 52 inches av regn till delar av Hawaii över en 4-dagars period. Nina, 1957, aldrig nådde land men var orsaken Honolulu rekord vind på 82 mph. Dot, 1959, kunde ha varit mycket värre, eftersom det var en kategori 4 på Saffir-Simpson skalan som mäter orkanstyrka, men var "bara" en 1 när den slog i öarna, som orsakar miljontals dollar i skador. Orkanen Iwa, 1982 bidrog $ 250. 000. 000 i skador som en kategori 1, och Estelle, 1986, orsakar ett par dödsfall och stor erosion med dess vågor. Iniki ödelade delar av Hawaiiöarna 1992, när den kom i land som en kategori 4, vilket resulterade i över 2 miljarder dollar till ett värde av förstörelse med sina 140 mph vind som dödade 6 personer.

Tidsplan

Bara för att en orkan inte gör mål en fullträff på öarna under Hawaiis orkansäsongen betyder inte att det inte påverkar öarna med vind, regn och vågor. Det har varit 37 stormar sedan 1949 för att antingen slå eller komma i närheten av Hawaii. Av dessa 37 tropiska cykloner, kom bara 5 i månader som inte ingick i orkansäsongen. De kom i september, med 13 orkaner, och oktober har 8 för sin kredit. Iniki, Hawaii värsta orkan, slog i september.

Överväganden

De flesta av de orkaner som Hawaii har att hantera börja utanför Baja-halvön i Mexiko och sedan börja västerut. Iniki började dock som en atlantisk orkan utanför Afrikas kust, passerade över Centralamerika och återfått styrka.

    
    Copyright © 2011 give2all.org