välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är vätgas görs med elektrolys?

Postad av : Ulf Friberg

Elektrolys

Vatten molekyler är uppbyggda av två väteatomer och en syreatom. När en elektrisk ström leds genom vatten, är de molekyler splittrat, och den nybildade diatomära molekyler av syre och väte avskiljs och samlas. Den här processen kallas elektrolys.

Elektrolyter

Rent vatten eller destillerat vatten, inte leder elektricitet mycket bra, så den elektrolytiska processen kan vara mycket långsamt om något läggs till vattnet för att hjälpa till att göra det mer ledande. När salter löser sig i vatten, de bryter ner i positiva och negativa joner som gör att strömmen kan passera genom lätt, varför många väljare molekyler av salter kallas elektrolyter.

Inställningar

Det första som behövs för elektrolys är en likström. Det här nätaggregatet är då ansluten till två dioder, en på den positiva sidan och en på det negativa. Dessa dioder separeras sedan i en vattenledning som har haft elektrolyter till. Dioderna får inte isoleras, eftersom vattenförsörjningen måste ansluta både av dem. En samling provrör eller en flaska placeras över dioderna så de gaser kan samlas innan de fly vattenytan. I en primitiv setup kommer dioderna placeras i plastflaskor, och munnen av flaskorna kommer att översvämmas.

Laboratory

I ett laboratorium kan du utföra elektrolys med hjälp av en apparat Hoffman. Denna apparat är avsedd att vara fylld med en vätska, som vatten, och att ha elektroder. Den toppar på rören på apparaten är öppna, så en inverterad provrör eller annan samling behållare kan läggas till fånga de flyende väte och syre gaser.

Operation

När installationen är klar och strömmen slås på bubblor av väte och syre börjar bildas vid dioder. Vätgas kommer att utgöra på den negativa diod, eller katod och syre bildar vid den positiva diod, eller anod. Vätgas kommer också att utgöra dubbelt så snabbt som syre, så om du kan mäta volymen för varje gas, kan du snabbt berätta vilken som är vätgas utan att veta avgift av elektroderna.

Varning

De flesta salter, syror och baser kan användas för att skapa elektrolyter i vatten. Vissa kommer vara mer effektiva än andra. Bordssalt (natriumklorid-NaCl) bör inte användas. Det klor joner tenderar att samlas på katoden i stället för vätgas. Eftersom klor gas kan vara dödliga och andra eventuella elektrolyter är allmänt tillgängliga, bör NaCl undvikas helt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org