välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur UV-ljus får huden att mörkna

Postad av : Ulf Friberg

Om UV-ljus

Ultraviolett (UV) ljus kommer från solen och är osynlig för det mänskliga ögat. Allt liv behöver lite UV-ljus för att överleva. Människan behöver också UV-ljus för att göra D-vitamin, ett hormon som är nödvändigt för att ben produktion. UV-ljus är farligt i stora mängder, och jorden har en skyddande ozonskiktet som håller för mycket UV-ljus från att nå planetens yta. Det finns två typer av UV-ljus som direkt påverkar människors hud: UVA-och UVB. UVA har längre våglängder än UVB.

Om Human Skin

För att förstå hur UV-ljus orsakar huden att mörkna, är det viktigt att förstå strukturen i huden. Människors hud har tre lager: överhud, läderhuden och subcutis. Överhuden är den synliga, yttersta lagret av huden där nya hudceller bildas. Överhuden innehåller också celler som kallas melanocyter, som producerar ett pigment som kallas melanin som påverkar hudfärg. Dermis är det andra lagret och är osynlig för det mänskliga ögat. Den innehåller nervändar, olja, svettkörtlar och blodkärl. Den innehåller också kollagen och elastin, som gör att huden stretch och behålla sin form. Den subkutana vävnaden har fett och bindväv och hårsäckar, som fungerar som lim för att hålla huden på plats.

UV-ljus och Hud Coloration

UVA-ljus har länge våglängder som når så långt som dermis lager. När UVA-ljus tränger igenom överhuden, melanocyterna aktivera och producera mer melanin. Huden mörknar för att skydda de strukturer under från skador. UVB-ljus bara berör ytan av huden och pigmentering från melanin förhindrar ytan av huden från att brinna. Inte alla har samma antal melanocyter, och människor med ljusare hud ofta brinner eftersom de inte kan tjäna tillräckligt med pigment för att tillräckligt skydda huden.

Melanin kan bara gå så långt, och även med extra pigment, UV-strålar fortfarande kan tränga in till de djupare skikten av huden. Garvade huden ser frisk ut, men det är faktiskt ett tecken på skada. Vid den tid då melanocyterna återge tillräckligt för att förmörka huden, under redan de strukturer har påverkats negativt av UV-strålning. Längre exponering betyder att du måste producera mer melanin, och ju mer skador uppstår under ytan.

    
    Copyright © 2011 give2all.org