välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om svamp

Postad av : Camilla Näslund

Svamp är flercelliga organismer som tillhör den eukaryota domän, en biologisk klassificering som också omfattar växter, djur och protister. Svampar innehåller organismer som svampar som är kända för blomstrar i multnande biologiskt material

Historia

Historiskt spåra svampar har visat sig vara svårt eftersom fossil av stora svampar är otroligt sällsynt och fossiler som dyker upp ofta är mikroskopiska. En av de äldsta fossilen dateras till Vendian tid (mer än 650 till 543. 000. 000 år sedan). Svamp började först att diversifiera i stort antal under den paleozoiska eran (mer än 543 till 248. 000. 000 år sedan).

Läge

Olika arter av svampar kräver olika miljöer att trivas. Svamp är oftast kända för växer i skogar med en tillräcklig mängd av värme och fukt som regnskogar, men kan även växa i områden som är kalla eller torra.

Egenskaper

Det finns fyra divisioner av svampar (Chytridiomycota, Zygomycota , Ascomycota och Basidiomycota), varje definierat av formen och strukturen på deras sporangier. Den sporangier är den del av svampen som producerar sporer genom meios för reproduktion.

Funktion

De flesta svampar arbetet med att bryta ner död materia som fallna löv. Dessa näringsämnen som svampar konsumerar är i sin tur konsumeras av organismer som äter svamp. Många svampar är också parasitiska och äta upp av organismerna där de växer.

Använder

Vissa svampar kan användas som mat i form av svampar, tryffel och jästen som gör bröd, medan andra görs till antibiotika som penicillin. Svampar kan också orsakar sjukdomar hos människor som orsakas av parasiter som ringorm och fotsvamp, behandling som kan visa sig svårt eftersom deras arvsmassa liknar den i djurriket.

    Previous:nothing
    Next:hur man kan uppnå odödlighet
    
    Copyright © 2011 give2all.org