välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vilka är de 8 stegen i vetenskaplig forskning?

Postad av : P-O Lennartsson

Eftersom vetenskapen erbjuder ett sätt att svara på frågor om universum på ett klart, rationellt sätt, med bevis som stöder det, är en pålitlig förfarande som krävs för att få den bästa informationen. Detta förfarande brukar kallas vetenskaplig metod och består av följande åtta steg: observation, att ställa en fråga, insamling av information, bilda en hypotes, pröva hypotesen, att göra slutsatser, rapportering och utvärdering

Du behöver:.
ekollon topp.

Historia

Den antika grekiska Aristoteles var först med att föreslå observation och mätning som en metod att få kunskap om världen. I senare århundraden tänkare skulle förfina dessa idéer, särskilt islamisk lärd Ibn al-Haytham, som utvecklade en tidig form av den vetenskapliga metoden, och Galileo, som betonade vikten av att testa för variabler i experiment.

Observation

Det första steget i den vetenskapliga metoden är observation av ett fenomen, vilket resulterar i det andra steget: frågan om varför sa fenomen förekommer. Efter att ha samlat tillräckligt med lämplig information om ämnet på sidan kan en hypotes (kvalificerad gissning) formuleras.

Experiment

Den hypotes ska sedan testas genom att utföra ett experiment, vilket torde vara huruvida gissning är sant eller falskt. Att se till att alla erhållna data kommer att vara korrekt, Försöket bör upprepas flera gånger, med variabler beaktas.

Slutsats

Bara en gång erhållna data har analyserats kan en slutsats dras. Ens en gång en slutsats görs, bör det redovisas, varefter punkt kommer det att bli nödvändigt att utvärdera ingående genom att leta efter eventuella fel i förfarandet och fastställa en följdfråga för att få reda på mer om fenomenet.

Aftermath

Ibland fortsatt inspektion av ett fenomen genom nya observationer och experiment kan resultera i utvecklingen av en teori som kan tillämpas på andra orelaterade områden men kan ändras om nya bevis ytor. En teori kan bli en lag när den är universell och kan inte ändras över tiden.

    
    Copyright ©2011