välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

ledningsförmåga av aluminium vs koppar

Postad av : Ulf Friberg

Metaller är starka och har många bra egenskaper, en av de viktigaste egenskaperna är elektrisk ledningsförmåga. Men metaller varierar i konduktivitet. Det är god praxis att bedöma vilka metall är bäst att använda för varje ansökan

Egenskaper av aluminium och koppar

Aluminium är låg densitet, därför är användbar inom flyget och andra tillämpningar som kräver styrka med låg vikt.

Koppar är formbart och segjärn, det kan dras in i fin tråd. Koppar är en utmärkt värmeledare. Det var en gång använts i bil radiatorer. Koppar lödpunkter väl, vilket är en viktig faktor vid inkoppling.

Elektrisk ledningsförmåga

Aluminium leder ström ganska bra, även om det har bara lite mer än hälften av ledningsförmåga av koppar. Detta innebär aluminiumtrådar måste vara tjockare.

Aluminium och Mobile Homes

Det är inte längre lagligt att tillverka husbilar med aluminium kabeldragning. Med tiden aluminium: s yttre oxiderar lager och inte leder längre elektricitet väl. Ledningarna värme sedan upp och kan orsaka brand

Ekonomi

Det är sant att aluminium är lätt, och ett halvt kilo aluminium går längre. Kan dock koppartråd vara tunnare och bedriver fortfarande samma mängd el. Tunnare tråd är billigare att isolera.

När aluminium är att föredra

Aluminium gör en bra långväga elektriska transportören på grund av sin lätthet. Tjockare aluminiumtråd minskar korona, som är en oönskad elektrisk urladdning av tråd som medför en hög potential.

    
    Copyright © 2011 give2all.org