välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Avancerad information om mänskliga ben

Postad av : Stefan Svensson

Det mänskliga skelettet består av 206 ben. De ger struktur för kroppen och skyddar vitala organ

Benvävnad

Ben består tre typer av vävnad. Kompakt vävnad utgör den hårda yttre skiktet av benet. Cancellous vävnad är den mjuka, svampiga märg vävnad inne ben. Subchondral vävnad skapar en slät yta i ändarna av ben som fäster på leder och brosk.

Benmärg

kroppen lagrar mineraler insidan av ben, samt märg, ansvarig för produktionen av nya blodceller. Benmärgen innehåller hematopoetiska celler

benceller

Tre typer av celler komponera benvävnad -. Osteoblaster, osteoklaster och osteocytes. Osteoblaster bildar strukturen i benet. Osteoklaster bildas inom märg och är ansvarig för att undanröja icke-väsentliga vävnader. Osteocytes leverera blod och näring till själva benet för att uppehålla livet.

Bone storlekar

De största benet i kroppen är lårbenet eller lårbenet, som mäter ungefär en fjärdedel av en persons längd. Den minsta ben i kroppen är stigbygeln ben ligger i örat, som bara ungefär en tiondel av en tum lång.

Typer av ben

Ben klassificeras som långa, korta, platta eller oregelbundna. Av de 206 ben i kroppen, 80 är axial, eller centralt, och 126 är appendikulärt eller delar av bihang.

    Previous:nothing
    Next:bläckfisk fossila identifiering
    
    Copyright © 2011 give2all.org