välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

åtgärder för att fotosyntesen

Postad av : Valon Istrefi

Du behöver:
tabeller Sannolikhetsfördelning (valfritt)

Definition

Växter använder en process som kallas fotosyntes för att omvandla energi från ljus till glukos, som sedan används. för livsmedel. Överskott av glukos lagras hos den anläggning som fungerar som en näringskälla för högre organismer, som ger en bas för jordens ekosystem. Anläggningen kräver bara vatten, koldioxid och en ljuskälla för att slutföra sin fotosyntes.

Absorptionen av ljus

Det första steget i fotosyntesen är absorptionen av ljus energi som skall användas i kloroplaster. Ljuset energi från solen, eller någon annan tillgänglig ljuskälla, absorberas av klorofyll och andra pigment i kloroplaster. Dessa pigment absorberar bara vissa färger av ljus energi, som reflekteras tillbaka grönt ljus. Denna reflektion skapar den gröna färgen som identifierar en växt, med hjälp av fotosyntes för att skapa energi. Anläggningar som använder fotosyntes har ofta stora och breda blad för att fånga så mycket av solens strålar som möjligt.

Light Beroende scen

Ljuset beroende etappen av fotosyntesen måste ske i ljuset. Denna etapp tar den ljusenergi som absorberas av pigment i växtens kloroplasterna och lagrar det som adenosintrifosfat (ATP). En ATP molekyl kombinerar adenin, en ribos av socker och tre grupper av phospate. ATP är en viktig ingrediens i den sista fasen av fotosyntes, som sker oberoende av ljus.

Light Independent Stage

Ljuset separat stadium kallas ibland den mörka scenen, under förutsättning att det sker i mörker. I själva verket är dock detta skede inte beroende av solljus och kan ske när som helst på dagen eller stadium av belysning. ATP som lagras under den föregående etappen kombineras med koldioxid för att bilda glukos. En biprodukt av denna kemiska reaktion är syre, som släpps genom hål i bladen som kallas stomates.

    Previous:nothing
    Next:Snabbfakta om Neptunus
    
    Copyright © 2011 give2all.org