välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur kan en helikopter flyga?

Postad av : Annika Hultén

Helikoptrar har varit i drift i över 70 år men går tillbaka som koncept så långt som till renässansen. Skisser som liknar den moderna helikoptern även kan hittas i tidskrifter av Leonardo da Vinci. Helikoptern använder roterande rörelse och Bernoullis princip (som förknippas med luftfolier) för att övervinna jordens tröghet och gravitation

Rotory Motion

För att motverka den kraft som genereras av jorden måste någon annan kraft skapas. En helikopter använder roterande rörelse för att skapa den nödvändiga kraft. Rotationsrörelse är det enklaste sättet att hålla något i ständig rörelse. En serie av tunna blad av samma storlek är anslutna till en central axel, som på en takfläkt, och någon typ av motor driver den centrala axeln. I sig själv är dock rotationsrörelse inte tillräckligt för att skapa flygning. Utan luftfolier skulle helikoptrar bara sitta på marken med en fin fläkt ovanför.

Bernoullis princip och luftfolier

luftfolier utnyttja Bernoullis princip att generera lyft. Bernoulli skapade sin princip att studera sätt att trycket skapas av vattnet som rinner genom rör. Han konstaterade att när vattnet går från en större rör i ett mindre område, är trycket ökar. Denna princip gäller även för luft som passerar över eller genom en böjd yta och är en viktig komponent i vår förståelse av aerodynamik. På en helikopter, är bladen rundade i toppen och platt på botten. Kurvan på bladet tvingar luften resor över bladet att kunna gå snabbare, vilket skapar ett lågt tryck ovanför helikoptern. Eftersom trycket är lägre ovanför bladen än det är under bladen, är lyftkraft.

Momentkraft

När någonting snurrar, är lika kraft som skapas trycka i motsatt riktning. Utan något att övervinna detta moment reaktion, skulle en helikopter snurra okontrollerat i luften i motsatt riktning av dess blad. Helikoptrar motverka det vridmoment reaktionen genom att tillämpa en andra roterande rörelse. Den mindre helikoptrar, innebär detta att de har en stjärtrotor. På större helikoptrar, innebär detta att de har en andra horisontell rotor spinning motsatsen till den första rotorn.

Riktningsventil

Två olika kontrollmekanismer riktade flygning i en helikopter. För att flytta framåt eller bakåt, är en förändring görs i planen av de primära rotorn. Genom att ändra vinkeln på bladen "attack framåt, är helikoptern dras framåt genom luften istället för bara upp. Genom pitching bladen lätt bakåt, kommer helikoptern gå bakåt genom luften. Att svänga vänster eller höger, är den sekundära rotorn bromsas antingen ner eller ökade i hastighet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org