välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur magneter är gjorda

Postad av : P-O Lennartsson

Vad är magneter och Magnetic Fields

Magneter är bitar av metall som innehåller järn, kobolt, nickel eller stål som alla har sina molekyler anpassats i samma riktning. Varje molekyl har en nord och en sydpol som när anpassas till varandra för att skapa en magnet kommer också att anpassa till det magnetiska fältet av jorden, så magneter som ska användas som kompasser. Det finns två typer av magneter: permanenta och elektromagneter. Den enda skillnaden är att elektromagneter kräver el skall passera genom metall för att vara attraktiv.

Vanligaste sättet att göra en permanent magnet

Magneter kan göras genom att exponera en bit metall till ett magnetfält. Detta kan göras genom att köra en magnet längs metallen. Molekylerna inuti metall ordna sig så att de radas upp i en nord-sydlig mönster. När detta händer, är den metall polariserad och magnetiseras som en permanent magnet. Det willl förlorar inte sitt magnetfält över tiden.

Annat sätt att göra permanentmagneter

Metall kan också polariserad och förvandlas till en magnet genom att upphetta järn, nickel eller kobolt, samtidigt slog det längdriktningen med stål. Detta kommer linje molekylerna på samma sätt som att köra en magnet längs den skulle.

Hur Elektromagneter Är Made

Elektromagneter bara har en avgift när elektrisk laddning leds genom en metalltråd. Elektrifiera en tråd formas till ringar eller slingor kommer att skapa ett magnetfält i loopar. Detta kan ses i bilden av den Faraday elektromagnet. Öka den elektriska laddningen eller föra in ett stycke järn, nickel eller kobolt igenom slingorna av tråd kommer att göra elektromagneten starkare, men dessa endast fungerar så länge strömmen är på.

    
    Copyright © 2011 give2all.org