välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

zenerdiod tutorial

Postad av : Ulf Friberg

Zenerdioder är kisel dioder som skapas för att fungera i det som kallas fördelningen regionen. Till skillnad från vanliga dioder, de är optimerade för att utföra när de är omvänd partisk. Deras spänningar kan från 2 till 200 V när de bedriver. På grund av deras förmåga att upprätthålla en konstant utspänning under hela aktuella förändringar i kretsen, de är även kallat spänning-regulator dioder

Strategi

Det bästa sättet att bekanta dig med en zenerdiod är att förstå dess grundläggande tekniska specifikationer. Du bör också kunna testa det med en multimeter att ta reda på om den är skadad. Slutligen bör du kunna bygga en grundläggande voltage regulator krets.

Egenskaper

zenerdiod grundläggande egenskaper som anges i tillverkarens specifikationer. Dessa inkluderar deras omvänd fördelning spänning och effekt. IZM är den maximala zener nuvarande dioden kan hantera utan att brista. Om IZM inte lämnas dela Pz märkeffekt genom uppdelningen spänning Vz att erhålla det.

Till exempel kan en 1N751 zenerdiod utbudet i genomsnitt en stabil 5. 1 volt till en krets eller en annan komponent, och kan avleda 400 MW. Den maximala strömmen IZM är ca 400 mW/5. 1 V=78 mA, plus /minus tillverkarens angivna tolerans.

Test

Mät framåt-partisk spänning av dioden. Först, placera en multimeter på dioden inställning. Placera pluskabeln på anoden sidan av dioden och minuskabeln på katoden sidan. För en kiseldiod bör multimetern läsa från 0,5 till 0,7 V. Mät omvänd partisk spänning på dioden genom att byta sonder. Du bör få en behandling som anger en överbelastning eller oändligt motstånd.

Använder

De är oftast används som spänningsregulatorer för låg ström kretsar. Till exempel, om du har en 12-volts batteri, men behöver för att driva ett 9 V mini-fan, använda en zenerdiod i kombination med ett strömbegränsande motstånd för att minska spänningen.

Exempel Voltage Regulator Circuit

För att bygga en grundläggande krets, behöver du även en skärbräda, ett motstånd och en DC strömkälla.

Till exempel få en 1N4734A eller motsvarande. Detta är en grundläggande diod med en 5,6-volt och en 1 W betyg. Använd en 180 till 200 ohms motstånd för att begränsa strömmen genom dioden. Om du inte har en, i stället för två 100-ohm resistorer som är sammankopplade i serie. För en 200 ohms motstånd, med hjälp av Ohms lag, den högsta Zener nuvarande jag är (Vin-Vout) /R=9 V-5,6 V/200 ohm=17 mA. Detta är inom diodens effekt, eftersom P=IV=17 mA * 5,6 V=95 mW. Observera att nuvarande är också inom diodens beräknas IZM rating på 1 W /5,6 V=179 mA.

Anslut nätdelen i serie med ett 9 V batteri, ett motstånd och omvänd partisk zenerdiod. Mät spänningen över dioden. Det bör läsa om 5,6 volt, men vissa kan vara så låg som 5,32 eller så hög som 5,88 volt. Att studera hur dioden beter sig när spänningen är varierad under och över den omvända fördelningen spänning, använder en 12-volt variabel energi. Alternativt tråd 12 till 9-volts batteri i serie med en potentiometer. Om du inte har en potentiometer, ändra spänningen manuellt genom att byta batterier med ökande spänning, t. ex. 1. 5 V, 3,0 V, och så vidare.

Varning

dioder är känsliga enheter. Var noga med att inte överskrida den effekt, ström och temperatur behörigheter som anges av tillverkaren.
Alltid försiktig när man bygger elektriska kretsar för att undvika brännsår eller skada annan utrustning.

    
    Copyright ©2011