välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur förstora vatten saker?

Postad av : P-O Lennartsson

uppträdande hos ljus

Ljusstrålar färdas i raka linjer. När de slår en ogenomskinlig yta, strålarna studsa, och ljuset reflekteras tillbaka till ögat så att du ser en bild. När ljus träffar ett öppet objekt, passerar en del av ljuset igenom. Om detta ljus träffar föremålet rakt på, fortsätter att färdas i en rak linje. Om ljuset kommer in i transparent objekt i en vinkel, men ändrar den riktning, bockning.

Ljusbrytning

Denna böjning av ljus kallas refraktion. Refraction beror ljus som kommer in ett objekt saktar ner. När det träder i vinkel, in ena sidan av ljusstråle före det andra, bromsa först. Du kan föreställa dig detta genom föreställande en framrusande bil som plötsligt har bromsarna appliceras på en sida-bilen skulle snurra i riktning mot den sida som plötsligt bromsar

ljus i vatten

Att titta på från ovan. ett objekt under vatten verkar större än i luft. Det är inte att bilden ljuset gav våra ögon är större. Det är att bilden faktiskt är närmare våra ögon, eftersom ljuset inte passerar rakt ner, utan istället böjer förhållande till vattenytan. Ljus som passerar rakt ner skulle vara vinkelrätt mot vattenytan, som den vertikala linjen på bokstaven T. En närmare bilden ser större-under vattnet objektet är förstorad.

    
    Copyright © 2011 give2all.org