välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur buffertlösningar arbete?

Postad av : Annika Hultén

surhet och alkalinitet

En buffertlösning är en vattenlösning som kommer att förändras mycket lite om en liten mängd syra. eller bas tillsätts till det. Buffertlösningar används för att hålla pH nästan konstant i en mängd olika kemiska tillämpningar. Det sätt en buffertlösning arbetar bygger på begreppet pH. Och pH avser en aspekt av kemi om koncentrationen vätejoner, en faktor som representerar graden av surhet av ett ämne. PH-skalan --- ett mått på surhetsgrad --- tilldelas nummer från 1 till 14. Ett pH-värde 1 anger en mycket stark syra, är en pH 7 betraktas som neutralt och ett pH 14 är motsatsen till sura --- extremt basiskt eller alkaliskt.

Logaritmisk skala

En viktig funktion av pH skala är att det är logaritmisk. Siffrorna, från 14 till 1, kan föreslå ändringar i syra nivåer i steg om 1 enhet, men detta är vilseledande. Skillnaden är faktiskt med krafter av 10. Exempelvis är ett pH-värde 6 10 gånger surare än pH 5. Och ett pH 4 är 100 gånger surare än pH 6. Tre är 1. 000 gånger surare än 6.

Ändra surhet och alkalinitet

En container med rent vatten är teoretiskt neutral, med en pH 7. Lägga ett surt ämne i vatten, även i ganska små mängder, kommer att skifta pH, sänker den med varje ytterligare mängd syra till. På samma sätt lägga till en basiskt eller alkaliskt ämne kommer att flyttas pH-värdet till ett högre nummer. Vattnet kommer bara vara på kemiska barmhärtighet, så att säga, av sura eller alkaliska ämnen.

buffrad lösning

En buffert är ett kemiskt ämne --- faktiskt en kombination av två ämnen --- som motstår radikala förändringar i pH-värdet i lösningen. Ett exempel är ättiksyra (syran i vinäger) och vad kallas dess konjugerade bas, saltet natriumacetat. Om dessa två föreningar läggs till fartyget av rent vatten, blir den resulterande lösningen en buffrad lösning. Alla senare tillsats av syra till en lösning inom anledning kommer pH-värdet ändras antingen inte alls eller mycket lite. Detta beror på att bufferten föreningar reagerar med vätejoner.

Kemisk reaktionsteknik

vätejon har en motsvarighet som står högt i den övre delen av pH-skalan, hydroxidjoner. En kemisk buffert fungerar genom att reagera med väte eller hydroxyljoner som är resultatet av att lägga till en syra (ett ämne med hög vätejoner) eller bas (en substans hög hydroxyljoner) på en lösning. Bufferten binder kemiskt dessa joner i en form i den förening som håller dem från att vara fri i lösningen att påverka pH.

Tillströmningen av Buffer

Buffertar, så effektiva som de är, kan bli överväldigade. Tillägget av stora mängder syra eller bas till en buffertlösning kan resultera i vad en kemist skulle kalla "Tillströmningen bufferten. "

    
    Copyright © 2011 give2all.org