välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

om Höjdmätare

Postad av : P-O Lennartsson

En klinometer är ett vetenskapligt instrument som används för att mäta vinklar och används av forskare, ingenjörer och andra yrkesgrupper för att samla in data under fältarbetet. Till exempel kan en ingenjör använder en klinometer, även känd som en lutningsmätare, kartlägga mark, bestämma dess lutning eller beräkna höjden på objekt såsom träd. Det finns flera typer av klinometerns, men alla utför mätningar och tillhandahålla uppgifter för användning i en uppsättning relaterade formler

Typer

Höjdmätare varierar kraftigt i stil och skala beroende på deras avsedda användning. Två vanligt förekommande klinometerns är Brunton CM ClinoMaster och Suunto Model 43. 895. Dessa Höjdmätare, som huvudsakligen används inom skogsbruket, använd ett 66-fots baslinjen att ge en procent och topografiska skala. Det är, information som höjdmätaren räknas fram med antagande att det finns ett avstånd på 66 meter mellan det objekt som mäts och den punkt där klinometern operatör tar mätningen.

Clinometric Beräkningar

ingenjörer och andra yrkesverksamma som regelbundet använder klinometerns förlita sig på en standardiserad uppsättning formler för att beräkna vinklar. Till exempel kan en biologisk forskare använda en klinometer för att beräkna höjden av ett träd, och formeln för beräkningen av detta: det totala procent av höjden multiplicerat med det horisontella baslinjen avståndet är lika med trädhöjd. Därför måste en forskare som utför denna mätning positionera sig själv på rätt avstånd från trädet och använda skalan markeringar i höjdmätaren att notera procent siffror för stammen och upp i trädet. Med denna data kan forskaren exakt beräkna trädets höjd.

Höjdmätare och skogsbrukare

Även om ett brett spektrum av proffsen använder klinometerns, de är särskilt viktiga för skogsägare och fältarbetet som de bedriver. Skogsbrukare använda anordningar för grundläggande uppgifter såsom att bestämma trädhöjd och volym data som behövs, till exempel för att ge mätningar för djurlivet livsmiljöer eller för att övervaka hälsa och tillväxt av träd och andra växter i ett visst geografiskt område.

Grundläggande användning

Den grundläggande metoden för att använda en klinometer är att hålla den i ena handen och ser med ena ögat genom linsen på ett objekt som är på rätt baslinjen avstånd. Klinometern visar mätningarna i skalär format på sin lins. Skalan är enkelriktad och bara korrekt när höjdmätaren är rätt sida upp.

Överväganden

Vissa människor lider ett tillstånd som kallas heterophoria, där axlar deras ögon inte är parallella. I så fall användaren måste hålla ett öga stängt samtidigt som mätningar för att säkerställa riktigheten i mätningarna.

    
    Copyright © 2011 give2all.org