välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur fort går en säl simma

Postad av : Valon Istrefi

Sälar är intressanta däggdjur som utnyttjar fördelarna med både vatten och mark. De är rovdjur som livnär sig på en mängd marint liv. Sälar är ganska ohanterlig på land men de är rätt hemma i vattnet. De är mycket smidiga i vattnet vilket gör dem utmärkta simmare

Typer

Det är sant tätningar och eared sälar. True sälar inte har öronlappar och har korta, breda fenor som gör dem obekväma på land, där de drar sig själva genom sina främre fenor. True tätningar har välutvecklade back simfötter som gör dem effektiva simmare. Eared sälar har klaffar över örat öppningar, det är därför de kallas eared sälar. De har också längre fenor som roterar, så att de bättre rörlighet på land än deras verkliga tätningen släktingar.

Funktioner

Seals har snygga kroppar med breda, platta fenor. De har stora ögon som kan se bra i och ur vattnet. Deras näsborrar stängs automatiskt när de simma och dyka. Sälar har tjocka, vattentäta päls och ett tjockt lager späck som isolerar och skyddar dem från kylan. Deras morrhår är känsliga möjligt för dem att upptäcka förändringar i vattnet som gör dem effektiva jägare. Tätningen diet består av krill, fisk, räkor och annat marint liv.

Betydelse

Den starka och muskulösa kroppen av en säl är perfekt för att leva i vattnet och simma. Ryggen simfötter hjälpa tätningar vara utmärkt simmare. Sälar kan simma 11 till 12 mph. Beroende på art, sälar kan dyka till djup mellan 300 och 1. 000 meter. Sälar ytan för att andas, vuxna sälar kan hålla andan under 30 minuter eller mer. True sälar simma i en sida till sida rörelse som fisk. Sälar är oftast ensamma simmare.

Storlek

Det finns 33 arter av eared sälar och 18 arter av äkta sälar. Arten skiljer sig åt i storlek och vikt men hanarna är i allmänhet större än honorna. Galapagos pälssäl är den minsta säl väger ungefär 65 pounds och är ca 4 meter lång. Södra sjöelefanter är den största, som väger upp till 2000 pounds och växande till 13 meter lång. Även livslängd varierar med arten, är den genomsnittliga livslängden för en säl 25 till 40 år.

Överväganden

Tätningar kompis och föder på land. Vissa arter av sälar är lokala och kommer att slåss om honorna. Man tätningar kallas tjurar, honor kallas kor. En kvinnlig tätning föder en valp efter en dräktighet period på 9 månader. Ungarna föds med förmågan att se omedelbart och vissa arter kan simma inom några minuter efter födseln.

Geografi

Sälar är anpassningsbara varelser. De flesta av dem lever i Arktis och Antarktis. De kan överleva svåra väder och kallt vatten, men de njuta av att sola i solen. Vissa arter av sälar finns i tempererade vatten. Tätningar bebor olika livsmiljöer där det finns öar, sandbankar, flöden is och klippiga stränder. Även sälar normalt inte flyttar kommer de att åka ibland på jakt efter mat.

    Previous:nothing
    Next:vad är cholesteral?
    
    Copyright © 2011 give2all.org