välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur skapar jag ett nät & kedja?

Postad av : Valon Istrefi

En livsmedelskedjan eller näringsväven är en grundläggande verktyg som ekologer använda för att illustrera hur energi rör sig genom ett ekosystem (en grupp av levande ting i en viss plats). Solen ger energi för växter och vissa bakterier, och att energi går upp i näringskedjan som organismer äts av andra. I ett nät, diagram eller ord symboliserar organismer, och pilar visar i vilken riktning energin går. Energin i ett livsmedel webb strömmar från botten till toppen, så växter är lågt placerad på sidan och rovdjur nära toppen. En livsmedelskedjan är bara en enkel version av ett nät
1.
Placera en producent nästan längst ner på sidan. En producent är en organism som fångar energi från solen, till exempel en växt eller alger. I det här exemplet använder gräs som producent.
2.
Tänk på alla djuren i ditt ekosystem som äter gräs, och placera dem i rad på sidan. Var noga med att placera den högre än din producent eftersom energiflöden i en näringsväven. Dessa djur kallas primär konsumenter och är de första nivå över producenterna.
3.
Rita pilar från producent (gräs) till vart och ett av de primära konsumenterna. Pilarna visar att den energi som flödar från gräset till djur som äter det. I detta exempel använder en kanin som en av de primära konsumenterna.
4.
Tänk alla djur i ekosystemet som kanske äter en kanin, och placera den högre på sidan. En av dessa djur kan vara en uggla, vilket är en sekundär konsument. Eftersom ugglan sannolikt inte har någon rovdjur, den också kallas en topp rovdjur.
5.
Rita pilar från din primära konsumenter (såsom kanin) till din sekundära konsumenter (t. ex. uggla). Kom ihåg att de flesta djur äter mer än en sak, så du kanske måste använda flera pilar för att ange detta.
6.
Fortsätt lägga organismer till din näringsväven och pilar för att ansluta dem. Det finns nästan ingen gräns för hur stor din näringsväven kan växa. Det kan bli ganska komplicerat och förvirrande, så försök att bara fokusera på de organismer som du är mest intresserad

tips och varningar


  • En näringsväven är inte begränsad till tre nivåer, som visas här. Vissa kan ha så många som fem eller sex nivåer.
  • Eftersom solen ger energi till producenterna, kanske du vill ta med den i nätet. Men många människor utesluta den för enkelhet.
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org