välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

effekterna av tjuren tistel

Postad av : Jan-Olof Stoor

Bull tisteln är en typ av tvååriga tistel ursprungligen från Asien och Europa. Det har införts för att de flesta i Nordamerika, och kan vara ett problem i områden, ängar och längs vägar och stigar. Det är listad som ett skadliga ogräs eller invasiva arter i ett antal amerikanska delstater, däribland Kalifornien, Alaska, Washington State, Wisconsin, Minnesota och flera stater i sydost. Bull tistel kan växa i olika miljöer och föredrar soliga områden som nyligen har störts.

Skador på bete

Betesmarker infekterad tjur tistel ofta ger lägre kvalitet foder, eftersom tistel förbrukar vatten och mark näringsämnen som behövs av andra växter. Denna höga anläggningen också kan skugga i närheten vallfoder växtarter, vilket minskar deras tillväxt hastighet. Vissa djur, som kor, undvika betar i närheten av dessa anläggningar på grund av taggar på tistel löv och stam. Om en betesmark är tätbefolkade med tistlar, kommer boskapen upp i vikt långsammare, och får aldrig nå målet vikt för marknaden. Får och getter är oftast inte påverkas av problemet, eftersom de lätt konsumera tjur tistel.

Inhemska arter Deplacement

Bull tistel kan också tränga växtarter, på grund av dess höga reproduktion och tolerans för biverkningar odlingsförhållanden . Enligt Alaska exotiska växter information clearingorganisationer kan tjur tistel producera nästan 4. 000 frön per planta, med en 90 procent grobarheten. De flesta av dessa frön kommer att falla inom 3 meter av anläggningen, men andra kan vara blåst en betydande avstånd, eller via djur och jordbrukare. Bull tistel kan beröva växtarter av sol, näringsämnen, till rum växa och vatten. Många av dessa inhemska arter gynnas av älg och rådjur, som inte förbrukar tjur tistel.

Minskad Hay Kvalitet

Enligt Kalifornien invasiva växt rådet, förekomsten av tjuren tistel i Hay-producerande fält kan minska marknadsvärde och kvalitet på slutprodukten. Förekomsten av tjuren tistel i hö ger lägre livsmedel värde, eftersom många djur inte kommer att äta den. De drar i stället tistel från hö, sprider fröna. Enligt King County, Washington, hemsida, är tjur tistel mindre konkurrenskraftiga i välskötta betesmarker. Regelbunden klippning, och tillämpning av selektiva ogräsmedel lövträd kan minska tistel befolkningar och öka kvaliteten på skördade hö. Smittat hö ett viktigt medel för utsäde sprids för tjur tistel och måste övervakas noggrant.

    Previous:nothing
    Next:Fakta om mänskliga lins öga
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org