välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är rubiner behandlas?

Postad av : Annika Hultén

En ruby är en röd ädelsten som får sin färgsättning från aluminiumoxid och krom. Det är en extremt hård sten, vilket gör den idealisk för smycken. Men innan du köper en rubin, bör du vara medveten om de olika bearbetningsmetoder som skulle ha utförts på det

Typer

Det finns flera typer av behandlingar för rubiner som är tänkta att förbättra sin färg och att höja deras värde. De flesta rubiner på marknaden har genomgått en värmebehandling, vilket kommer att stabilisera deras färg och öka deras tydlighet. Vissa rubiner kan också ha några problem sprickor injiceras med en smält-lösning av korund och Ruby, som kallas fyllning. Mer sällan kommer rubiner också utsättas för höga temperaturer och överdragna med ett tunt lager av beryllium, en process som kallas diffuserande.

Effekter

De olika processer som används för att förbättra en rubin är tänkta att ge den en djupare färg eller att göra den mer stabil genom plombering sprickor i pärla. Värmebehandling är permanent och det påverkar inte hållbarheten hos stenen. Fylla en rubin kommer att öka sin struktur och hindra den från sprickbildning längre ner på linjen, medan sprida en rubin kommer att medföra betydligt djupare färg.

Historia

Enligt Allt om ädelstenar, har rubiner bearbetats att intensifiera sina ljusa röda eller rosa nyanser för mer än 2. 000 år. Även idag är det görs genom att använda material som beryllium, bly, tantal och borax, var den åstadkom en gång med bara blåsrör och träkol glödpannor att värma pärla. Den rubiner i Mong Hsu gruvan i Myanmar ansågs vara värdelös för smycken fram till början av 20-talet, när en värmebehandling hittades som kan minska den lila eller svart kärna av dessa pärlor.

Identifiering

En etisk pärla säljaren eller smycken säljaren kommer att kunna säga vilken typ av behandling har gått in i en rubin, men det finns några processer som du kan upptäcka själv. Värmebehandling kan identifieras genom förekomsten av bubblor i fyllning av stora sprickor eller en blå "flash" eller färgton som ibland inträffar. Diffusion är betydligt svårare att upptäcka, och orapporterat diffusion i en pärla anses oetiskt.

Överväganden

Värmebehandling är den vanligaste processen som används för att förfina rubiner. Det har emellertid varit en ökande efterfrågan på naturliga rubiner, som hänvisar till rubiner som har bara klippa, polerad och rengöras. Dessa rubiner är betydligt dyrare än rubiner som har behandlats, men att identifiera dem kan vara svårt. Om du är intresserad av att köpa en naturlig rubin, se till att du går till en mycket seriös återförsäljare.

    Previous:nothing
    Next:rotation i faktoranalys
    
    Copyright © 2011 give2all.org