välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är roll IgM-antikropp?

Postad av : P-O Lennartsson

Immunglobulin M (IgM) är en av de fem stora antikroppar som tillverkas av kroppen. Det är den största antikropp och cirkulerar genom blod och lymfvätska. IgM-antikroppar omfatta 5 till 10 procent av alla antikroppar i kroppen

immunsystemet

Immunförsvaret är den första försvarslinjen när en sjukdom organism eller främmande substanser invaderar kroppen. Dessa inkräktare kallas antigener, och immunförsvaret bekämpar hotet genom att utveckla antikroppar. De antikroppar som binder till antigen molekyler, som utlöser ett immunsvar som kommer att neutralisera och förstöra antigenet.

Är B-lymfocyter

B-lymfocyter, eller B-celler, som bildas i benmärgen i de större benen i kroppen, och ansvarar för produktionen av antikroppar. Det finns receptorer på ytan av B-celler där det antigen som cirkulerar genom kroppen kommer att fästa. En av B-cellernas funktioner är produktion av immunglobuliner, varav en är IgM.

Primära immunsvaret

Det finns två typer av immunsvar i kroppen, som kallas primära och sekundära immunsvar. Den primära reaktion sker när en B-cell ser ett antigen för första gången. Antigen bindning till ytan av B-celler stimulerar produktionen av antikroppar som kan binda direkt till antigen. Eftersom denna första erkännande process tar tid för utveckling av antikroppsläkemedel, finns det en inledande försening för kroppen att bekämpa de invaderande antigener. Immunglobulin M är en antikropp som produceras under det primära immunsvaret och spelar en viktig roll att bekämpa infektioner.

Sekundär immunsvar

Vissa B-celler kan också ändra i en minnescell när de utsätts för ett antigen för första gången. Dessa celler kommer föröka sig och leva i kroppen under lång tid och som snabbt kan producera antikroppar gång man ser ett antigen en andra gång. Dessa minnesceller som cirkulerar genom kroppen tillåter någon att vara immun mot en sjukdom, även om det inträffar igen många år senare. Den dominerande antikropp framställd under ett sekundärt immunsvar är immunglobulin G (IgG).

Immunglobulin M

Mekanismen för IgM-produktion är sådan att IgM-molekylen inte innehåller de mycket speciella bindning med de IgG-molekyl. Detta möjliggör IgM att tillverkas snabbt av B-celler under en primära immunsvaret, medan IgG-molekyler ta dagar att producera i volym. Strukturen i IgM molekylen tillåter det till en sammansatt av fem molekyler, en så kallad "pentamer. " Den pentamer kan binda till många antigener samtidigt och kan snabbt klart antigener från blodet under det inledande skedet av en infektion.

Bekämpa infektioner

När ett antigen förs in i kroppen för första gången, stora mängder av IgM produceras, medan B-cellerna producerar mycket specifika IgG långsammare. När IgG produceras i mängd, spelar IgG en större roll i avlägsnandet av antigener form kroppen på grund av dess förmåga att binda till antigen molekylerna hårdare. Genom kursen av en infektion, en snabb spik av cirkulerande IgM kan ses i blodet, följt av en minskning av IgM som mängden IgG ökar. Medicinsk personal kan identifiera samband och varaktigheten av en infektion genom att mäta förhållandet mellan IgM till IgG i blodet. En kvot hög IgM indikerar att en infektion är i sin linda, medan en kvot hög IgG indikerar att infektionen är i sin senare skede.

    Previous:nothing
    Next:större grupper av stammen Mollusca
    
    Copyright © 2011 give2all.org