välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om mineral turmalin

Postad av : Stefan Svensson

Turmalin är en härlig halvädelstenar ädelsten som finns i en mängd olika färger. Den bryts på flera ställen runt om i världen. De rika färger och vackra glans turmalin gör det till en härlig mineral för smycken bitar

Funktioner

Även turmalin anses ofta vara en enda mineral det är faktiskt en grupp besläktade mineraler. Turmalin är en kristall silikatmineral som vanligtvis inträffar i långa, smala kolumner. Den kännetecknas av sina tre-sidig prismor. Turmalin finns i en mängd färger, inklusive gul, blå, grön, rosa, röd, svart, blåsvart, brunt och flerfärgade. Vissa typer av mineral ändra färg när de ses ur olika synvinklar. Turmalin som är rosa i ena änden och grön i den andra kallas vattenmelon turmalin. Inga två tourmaline är exakt lika.

Geografi

Turmalin bryts huvudsakligen i Brasilien och Afrika, men det finns i flera delar av världen. I USA är det finns främst i Maine och Kalifornien. Turmalin är också bryts i Tanzania, Nigeria, Afghanistan, Nambia och Sri Lanka.

Funktion

Alla färger turmalin är mångfacetterad i pärlor för användning i smycken. Det är en populär, vacker och prisvärd pärla. Det stora utbudet av nyanser gör det också mångsidig. Turmalin är skuren i omgångar, ovaler, trianglar, biljoner och cabochons. Värmebehandling kommer att förstärka färgen hos mineralen. Turmalin används för snidning av prydnadsväxter siffror samt smycken.

Typer

Var färg turmalin har sitt eget namn och anses vara en annan sort. Rubellite är namnet på den rosa till röd sort. Dravite är brun turmalin. Den svarta sorten som Schorl medan Siberite är turmalin i en lila nyans. Den blå sort av ädelsten kallas Indigolite. Det stora utbudet av färg i turmalin är på grund av dess varierande kemisk sammansättning.

Care

Turmalin smycken bitar bör få vård och omsorg och förvaras när den inte används. Turmalin får inte rengöras med ultraljud eller ånga rengöringsmedel. Använd varmt vatten och tvål istället. Turmalin bör förvaras i en smycken väska eller mjuk trasa för att förhindra sprickbildning eller annan skada.

Folklore

De flesta ädelstenar har ganska lite folklore associerade med dem och turmalin är inget undantag. Det pärla tros öka självförtroende, förstärker psykisk energi och skingra rädsla och sorg. Det är också användas för att underlätta koncentration och förbättra kommunikationen. Turmalin är också tros ha helande egenskaper. Det har använts för att behandla ångest, artrit, blodstörningar och hjärtsjukdom bland andra villkor.

    
    Copyright © 2011 give2all.org