välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är mineral beryll för?

Postad av : Ulf Friberg

Beryl är en välkänd mineral, även om du förmodligen vet att det som en av de många ädelstenar som bildas från denna beryllium aluminium cyclosilicate. Akvamarin och smaragder är två av de mest populära formerna av beryll, men det finns flera andra sorter beroende på den kemiska införanden i stenarna. Modern användning för beryll tenderar att fokusera på smycken och konst applikationer. De sorter är mycket vackra, och det finns sex stycken totalt

vetenskapliga användningar av Beryl

Beryl innehåller en mycket sällsynt element som kallas beryllium, som bara finns i cirka 100 mineraler. Det gör det mycket viktigt att det vetenskapliga samfundet, men de har också använt beryl i några andra program. En av de vanligaste är framställning av tråd, men beryll har också använts på rymdfärjor.

Historiska användning av Beryl

Den första inspelade användning av beryll var i egyptisk gånger, även om det misstänks att det var användas ännu längre tillbaka. Det har alltid ansetts som en ädelsten och finns ofta i dekorativa smycken, vapen och kläder.

Beryl Folklore

Liksom många andra ädelstenar, de sorter av beryll har olika holistiska och magiska egenskaper som förknippas med dem. Emerald anses vara en helande och skydd sten och utnyttja den djupa gröna färgen. Aquamarine anses vara en renande sten, samt ett sätt att öka psykiska krafter. Morganite, med sina vackra rosa nyans, används i strävan efter kärlek och lycka, samt främja empati.

Typer av Beryl

Medan de mest kända beryll är smaragd, finns faktiskt sex olika varianter av detta mineral. Beryl är en av de få mineraler där föroreningar anses vara en bra sak, eftersom de kan leda till spektakulära utbud av färger att stenarna visar. Smaragder är den gröna sorten, och den mest sällsynta beryll av dem alla är bixbite, som är en vacker röd. Aquamarine anses vara en halvädelsten och har en ljusblå nyans. Mindre kända typer av beryll är goshenite, som är färglös, Morganite, som är rosa och maxixe, vilket är en mycket djupare blå.

Om Beryl bildas

Det finns tre olika typer av sten som beryl ofta bildas i. Den första och vanligaste är granitiska pegmatit. Du kan också hitta den i glimmer schists samt kalksten. Denna typ av sten finns i Colombia, hem av de mest berömda smaragd gruvor, samt Sydafrika, Brasilien, och de centrala och västra USA.

    
    Copyright © 2011 give2all.org