välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man bestämmer förstoringen av ett mikroskop

Postad av : Camilla Näslund

Förstoringen av ett mikroskop beskriver ökningen av den synbara storlek på ett objekt i förhållande till sin verkliga storlek. Ett föremål förstorade 10 gånger (10X) visas 10 gånger större än den egentligen är. Total förstoring är produkten av den okularlinsen förstoring och objektiv förstoring. Förstoring beskriver inte kvaliteten på bilden. Förstoringsglas ett objekt utan bra upplösning kallas tom förstoring, eftersom bilden är större men inte mer i detalj kan ses. Resolution gränser typiskt nyttan av ljus mikroskop snarare än förstoring.

Du behöver:
Mikroskop Okular
. Mikroskop Objektivdiameter.
Penna.
Papper.


1.
Record förstoringen av okularlinsen i okularet. Förstoringen av okularlinsen är normalt ingraverat på sidan av okularet.
2.
Record förstoringen av objektivet. Förstoringen är ofta ingraverat tillsammans med den numeriska bländaröppningen (NA) på sidan av objektivet. Många sammansatta mikroskop tillåta olika objektiv kan roteras i bruk på STRÅLRÖR. Varje objektiv har olika förstoringsgrad.
3.
Multiplicera förstoring av okularet med förstoringen av objektivlinsen att producera total förstoring. Till exempel kommer en 10X okularlinsen och en 40X objektiv fram en total förstoring 400X (10 x 40=400). Ändra okularlinsen eller objektiv till objektiv med en annan förstoringsgrad kommer att förändra den totala förstoringen av mikroskopet. Vanligtvis är det i objektivet som ändras för att öka eller minska förstoringen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org