välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

roll av lipider i organismer

Postad av : Camilla Näslund

Tillsammans med kolhydrater och proteiner, lipider är en typ av kol molekyl som är avgörande för funktionen av livet, från den sammansättning av hormoner för att lagra energi. Deras egenskaper gör dem lämpliga för dessa uppgifter

Egenskaper

Lipider har ett par särdrag. En, de är opolära kolväten, vilket innebär att lipider är oftast långa kedjor av väte och kol element som delar elektroner lika. Två, de är hydrofoba och inte lätt upplösas i vatten. Lipider kan omfatta steroler, vaxer, fetter, fosfolipider och många andra.

Triglycerider

Oanvänd kalorier omvandlas till fett som kallas triglycerider, som lagras i fettceller. Om blodsockernivån blir utfiskade, kan hormoner frigöra dessa butiker. Fördelningen av triglycerider ger mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater. Triglycerider består av tre fettsyror längs en kol ryggrad.

Fosfolipider

Fosfolipider har två långa svansar fettsyror, en mättad och den andra omättade. De är avgörande för strukturen i cellmembranen, som bildar en tvåskiktsmembran med fettsyran svansar vända mot varandra och fosfolipid huvuden pekande utåt. Dessa huvuden är hydrofila, löses i vattnet på insidan och utsidan av cellen.

Kolesterol

Kolesterol är en typ av sterol som kommer till användning i en mängd olika funktioner. Det finns i steroider, vitamin D och gallsyror, varav den sistnämnda hjälpa till med fett matsmältningen i tunntarmen. Det används också i könshormoner avgörande för utveckling och funktion av könsorgan. Kolesterol har ingen fettsyra svansar, utan är uppbyggd som kolringar.

Vaxer

Vaxerna långa fettsyror kedjor kopplade till alkohol eller kol ringar. Växter använder vaxer i nagelbanden för att begränsa vatten förlust. Djur använder dem för att ge skydd och följsamhet till hud och hår, fåglar utsöndrar fetter och vaxer att vattentäta sina fjädrar och bin använda dem för att bygga honungskakor.

    
    Copyright © 2011 give2all.org