välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

faktorer som påverkar kusterosion

Postad av : Magnus Ekblad

kusterosion är en vittring process som sker naturligt längs alla stränder. Avlägsnande, transport och deponering av sediment varierar i ett tillstånd av dynamisk jämvikt. Balansen är dock lätt obalanserad, och procentsatserna för kusterosion kan förändras dramatiskt bygger på några faktorer som varierar i skala från global till lokal.

Havsnivåhöjningen

Forskare med den internationella panelen för klimatförändringar överens om att den globala havsnivån stiga är en av de mest slutgiltiga konsekvenserna av klimatförändringarna. Som havsnivåer ökar, är stränder och sanddyner nedsänkt under inkräkta haven, utsätta känsliga inre ekosystem till kusterosion krafter. Beach förlust minskar buffertkapaciteten av stränder och ökar sårbarheten hos kustnära miljöer för erosion skador orsakade av stormar och översvämningar.

Säsongens Erosion

Många kustmiljöer erfarenhet säsongsmässiga förändringar i graden av erosion som storm säsonger kommer och går . Variationer i kustnära vindar, storlek av vågor och havsströmmar som orsakas av säsongens stormar alla förstärka erosion processen. Environmental Protection Agency (EPA) förutspår att klimatförändringen kommer att öka både frekvens och intensitet säsongsmässiga stormar i framtiden, vilket leder till ännu högre kusterosion.

Människans verksamhet bort från kusten

Även dammar ofta är konstruerade för att minimera lokala miljöskador som orsakas av översvämningar eller att generera ren vattenkraft, de kan ha en skadlig inverkan på kustmiljön många miles away. Dammar begränsa sedimentavlagringar från källflöden, skära av en viktig källa till material som behövs för att ersätta kust material förlorade mot erosion processer längs kusten, påskynda graden av stranden förlust.

Mänskliga aktivitet längs kusten

Många kustsamhällen skapa strukturer för att minska förlusten av stränder och sänka takten för kusterosion. Konstgjorda strukturer som havsbaserad vågbrytare, seawalls och groynes alla minska erosionen på de platser där de byggs, men de stör sedimenttransport av hela kust-systemet och ökar ofta erosionstakten på andra platser längs kusten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org