välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

delar av nukleinsyror

Postad av : Jan-Olof Stoor

Du behöver:
måttband eller linjal
. Miniräknare.
Radarn.
Motståndskoefficient diagram.

Den klass av organiska föreningar som kallas nukleinsyror består av polymerer uppbyggda av nukleotider. Bland de mest kända nukleinsyror är DNA (deoxiribonukleinsyra) och RNA (ribonukleinsyra). DNA ger blåkopia av livet i levande celler medan RNA gör översättningen av den genetiska koden till proteiner, som utgör den cellulära komponenterna i livet. Varje nukleotid i en nukleinsyra består av en sockermolekyl (ribos i RNA och deoxiribos i DNA) till ett kväve bas och en fosfatgrupp. Den fosfatgrupper låta nukleotider som skall kopplas samman, skapar den socker-fosfat ryggraden i den nukleinsyra medan kvävebaserna ge bokstäverna i den genetiska alfabetet. Dessa komponenter av nukleinsyror är tillverkade av fem delar:. Kol, väte, syre, kväve och fosfor

Carbon

Som en organisk molekyl är kol en viktig del av nukleinsyror. Kolatomer finns i socker av nukleinsyra ryggrad och kväveföreningar.

Oxygen

syreatomer finns i kvävebaserna, socker och fosfater av nukleotider. En viktig skillnad mellan DNA och RNA är strukturen av sockret. Bifogat till kol och syre ringstruktur av ribos finns fyra hydroxyl (OH) grupper. I deoxiribos, är en hydroxylgrupp ersatts med väte. Denna skillnad i en syreatom leder till termen "deoxy" i deoxiribos.

Vätgas

väteatomerna är knutna till kol och syre i socker och kväveföreningar av nukleinsyror. Den polära obligationer skapad av väte-kväve obligationer på kvävebaserna tillåter vätebindningar att bilda mellan delar av nukleinsyror, vilket resulterar i skapandet av dubbelsträngat DNA, där två delarna av DNA hålls samman av vätebindningar av basen par. I DNA dessa baspar anpassa adenin mot tymin och guanin mot cytosin. Denna bas hopkopplingen spelar en viktig roll i både replikering och översättning av DNA.

kväve kvävehaltiga baser av nukleinsyror kan delas in i pyrimidiner och puriner. Pyrimidiner är single-ring strukturer med kväve ligger på första och tredje positioner ringen. Cytosin och tymin är pyrimidiner i DNA, med uracil i stället för tymin i RNA. Puriner är en dubbel-ring struktur, där en pyrimidinring är ansluten till en andra ring på fjärde och femte kolatomer till en ring kallas en imidazolring. Denna andra ring innehåller ytterligare kväve atomer vid den sjunde och nionde positioner. Adenin och guanin är purin baser som finns i DNA. Adenin, cytosin, och guanin har ytterligare aminogrupp (innehåller kväve) bifogas ringstruktur. Dessa bifogade aminogrupper är involverade i vätebindningar bildas mellan baspar i olika nukleinsyra delområdena.

Fosfor knuten till varje socker är en fosfatgrupp som består av fosfor och syre. Detta fosfat tillåter sockermolekyler olika nukleotider som ska kopplas samman i en polymerkedja.

    Previous:nothing
    Next:vad är en 750kw vindkraftverk?
    
    Copyright © 2011 give2all.org