välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur är landformer identifieras på en topografisk karta?

Postad av : Camilla Näslund

Topografiska kartor skapas med hjälp av höjdkurvor. Dessa rader spegel landskapet i ett visst område, att identifiera former, platser och förhöjning av landformer som ligger inom det

höjdkurvor

Höjdkurvor består av index linjer som är markerade med höjden, och mellanliggande omarkerade linjer. Det finns fyra mellanliggande linjer för varje markerad indexlinjen.

Backarna

Höjdkurvor att dras tätt visar brant terräng. Som lutningen jämnar ut höjdkurvor växa längre ifrån varandra. Efter det markerade indexet linjerna kommer att berätta om du ska upp eller ned.

Hills

Hills avbildas av en serie slutna konturer, eller oregelbundna cirklar. Ju brantare backe. Desto mindre utrymme mellan de oregelbundna cirklar

Stängt Depressioner

Slutna depressioner visas också av en serie slutna konturlinjer. I detta fall konturerna är skuggade hjälp av en rad hachure linjer. Det är korta parallella linjer som används för att ange vissa typer av topografiska funktioner på en karta.

Streams

När de passerar en bäck dal kommer höjdkurvor dras med en "V"-form pekar uppströms.

Utskjutande klippor

Höjdkurvor inte är avsedda att korsa varandra. Ett undantag är de som skildrar en utskjutande klippa. I detta fall är den linje som representerar den lägsta höjd streckade.

 

Referens:

http://knowall.mobi/State/Kentucky/Louisville/list

http://knowall.mobi/Kentucky/181/Costco_Near_Louisville/Hours

    
    Copyright © 2011 give2all.org