välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

steg i andning

Postad av : Ulf Friberg

Andning är en process som används av celler för att omvandla näringsämnen, vanligen glukos, till energi i form av adenosintrifosfat eller ATP. Denna process sker i tre huvudsakliga etapper, bestående av glykolys, i Krebs cykel eller citronsyracykeln, och elektron transportkedjan eller oxidativ fosforylering. Cellandning används av både växter och djur som främsta medel för energi för att stödja alla livsfunktioner produceras

Du behöver:.
2 små randiga, runda pepparmynta karameller (eller annan typ av mynta som du väljer) .
1 stor, tydlig plastmugg.
Vatten.
1 tsk citronsaft.

Glykolys

Glykolys kan ske utan syre och är det första steget i både aerob och anaerob andning. Det sker i cytosolen eller cytoplasman och innebär omvandling av en molekyl glukos i två molekyler pyruvat. Det finns tio steg som ingår i nedbrytningen av glukos, med resultatet att pyruvat och ett netto av två ATP molekyler.

Krebs eller citronsyracykeln

pyruvat sedan går in i mitokondrien, där det omvandlas till Acetyl CoA genom att ta bort en kol och två atomer syre från varje pyruvat molekyl. Under citronsyracykeln, även kallad för Krebs cykel, är Acetyl CoA uppdelade efter oxidation. Detta är en åtta-stegs process som använder åtta enzymer, vilket leder till produktion av sex NADH, två FADH och två ATP molekyler, samt restprodukter H2O och CO2. Under processen två Acetyl CoA molekyler metaboliseras.

Electron Transport

Electron transporten sker i mitokondrierna. Den NADH och FADH2 från Krebs Cycle bearbetas via oxidativ phoshorylation att leverera elektroner till mitokondrierna elektron transportsystem. Det inre membranet i mitokondrien innehåller elektron-bär proteiner som passerar elektronerna längs. Elektronerna skickas vidare i kedjan och till slut bindning till syre för att producera vatten. Eftersom elektronerna passeras längs, är vätejoner pumpas in i inter-membranet utrymme och koncentreras där. ATP-syntas enzym används för att producera ATP som vätejoner flytta tillbaka in i mitokondrien matrisen genom enzymet. Den elektron transportkedjan är den process genom vilken en majoritet av de potentiella energin i glukos släpps, eftersom det leder till produktionen med 32-34 ATP molekyler.

    
    Copyright © 2011 give2all.org