välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vad är jordens största landformer?

Postad av : Jonathan Nyberg

När du flyger över jorden i ett flygplan, är det lätt att märka berg, kullar, slätter och platåer från fönstret. Dessa stora landformer är nyckeln till att förstå geografi. De har länge fungerat som gränser mellan områden och nationer, och att de förekommer i ortnamn på kartor

Identification

Geografer och geologer hänvisa till fyra stora landformer. Stora plana huvudsakligen gräsytor är slätterna. Lands med höjder över 1000 meter över omgivande områden kallas berg. Hills är förhöjda landmassor som är mindre än 1. 000 meter över omgivningen. Platåer är platta förhöjda områden inklämt mellan 300 till 3. 000 meter höga. Mindre landformer inkluderar Buttes, raviner, dalar och bassänger.

Överväganden

Hur var dessa stora landformer bildas? Vissa bildades som ett resultat av tektonisk aktivitet, eller jordbävningar. Andra landformer är resultatet av vulkanutbrott. Faktum är berg som har bildats av tektonisk aktivitet som kallas vika berg, medan de som bildats av vulkanutbrott kallas vulkaniska berg. Fortfarande andra landformer resulterade från effekterna av vittring, erosion och förflyttning av glaciärer.

Storlek

Berg är kanske den mest påtagliga av de stora landformer och finns på varje kontinent, liksom under havet. Det högsta berget är Mount Everest i Himalaya på 29. 028 fot. Den största berg, volym, är Hawaiis Maou00F1o Loa. Den längsta bergskedja är Mid Ocean Range. Båda Påskön i Stilla havet och Island är medlem toppar av detta intervall.

Typer

Mer än hälften av jordens yta är täckt av slätter som Central Plains i USA och på slätterna i östra Kina. Några slätter som fortsätter att växa i yta är deltan som ligger på land som i den aktuella och deponeras på munnen av större floder. De största deltan är Nilen Delta, Mississippi River Delta och Rhone River Delta.

Funktioner

Plateaus svarar för cirka 30 procent av jordens yta. De är höjder som terminerar i platt mark. En del kallar dem Tablelands på grund av deras form. Det finns ofta lager av både hård och mjuk sten i en platå. Dessa landformer orsakades när jordskorpan tvingades uppåt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org