välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur stor är mars jämfört med jorden?

Postad av : Jonathan Nyberg

Mars kallas den "röda planeten" på grund av järn-oxid damm som ger den röda färgen. Den fjärde planeten från solen är en kall värld, som man kan förvänta sig, med den enda "vatten" hittills upptäckt i form av is vid polerna

Storlek

Mars är ungefär hälften så stor som jorden. Den har en diameter på 4. 222 miles, jämfört med jordens 7. 962 miles vid ekvatorn. Mars 53% så stor som vår planet, vilket innebär att Mars har en vikt som är mindre än 40% av vad vi känner på jorden. Mars har en atmosfär, men det är mindre än en procent av vår och består huvudsakligen av koldioxid.

Geografi

Eftersom det är en relativt nära granne, har Mars studerats utförligt. Den största berg upptäckts i solsystemet som hittills ligger på Mars, 78. 000-foot-tall Olympus Mons. Jämför detta berg till den högsta på jorden, Mount Everest, och du kommer se att Olympus Mons är nästan tre gånger så hög.

Tidsplan

Det tar Mars lite mer än 686 dagar jorden att göra sin bana runt solen. Mars är cirka 230 miljoner miles från solen, i jämförelse jorden är 93 miljoner miles därifrån. En Mars dag är bara lite längre än på Jorden, som varar 24 timmar och 39-och-en halv minut. Lutningen på sin axel gör att Mars också erfarenheter säsonger som jorden gör, men de är dubbelt så lång på grund av längden av året på Mars.

Funktioner

Mars har nyligen konstaterats ha en krater på det som är tre till fyra gånger större än någon som finns på jorden. Det kallas en krater, eftersom den orsakades av en meteor eller asteroid slog i marken. Forskare teoretisera att ungefär fyra miljarder år sedan, ett objekt kanske en bråkdel av storleken på vår måne kolliderade med det norra halvklotet på Mars. Den resulterande krater som nu existerar är lika stor som den sammanlagda arealen av kontinenterna Europa, Asien och Australien.

Överväganden

Mars har andra funktioner som är mycket större i jämförelse med jordens. Betrakta Valles Marineris, en enorm canyon upptäckt på Mars. Den spänner över en längd på 4. 000 kilometer och ligger 7 kilometer djup. Detta innebär att denna enda ravinen är längre än längden på Europa och går för en femtedel omkretsen av hela planeten. Jämför detta Canyon till jordens Grand Canyon och du kommer se att det dvärgar den i storlek. Grand Canyon är "bara" 446 kilometer lång och 2 kilometer djup. En annan canyon på Mars, Ma'adim Vallis, är större än Grand Canyon vid 700 kilometer långt och 2 kilometer djup.

    
    Copyright © 2011 give2all.org