välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

där tar fusion plats på jorden?

Postad av : Ulf Friberg

Fusion

Fusion är en process genom vilken två eller flera molekylära strukturer tvingas tillsammans på en atomär nivå. Denna åtgärd leder till uppkomsten av fria radikaler eller energi i form av ljus och värme. Detta är motsatsen till den process som kallas fission, genom vilket en förening delas upp, skapar värme och energi också. Den mängd energi som krävs för att skapa molekylära fusion är astronomisk, som ett resultat har det föreslagits att alla försök att replikera fusion inte skulle vara en effektiv energianvändning. Av den anledningen många fysiker är för närvarande ute efter att skapa något som kallas Cold Fusion. I huvudsak vad de försöker göra är att skapa fusion under stabila förhållanden som lätt kan kopieras i vår naturliga miljö. Genom att minska den mängd energi du behöver för att skapa fusion, hoppas forskarna kunna lösa världens energikris i huvudsak att skapa en process där det finns mer energi ut än summan av energitillförseln.

Platser Fusion skulle kunna äga rum

finns det bara ett ställe känt för mänskligheten där fusion kan äga rum. Det är själva kärnan av en stjärna. Det sker genom en av två processer beroende på storleken på stjärnan. I vår egen sol, vilket har en kärntemperatur på cirka 10 miljoner grader Kelvin, att väte säkringar med mera väte helium vad som är känt som en proton-proton Chain Reaction. Detta resulterar i cirka 26 millioner elektronvolt av energi varje gång denna reaktion äger rum, en beräkning som ännu inte har skett med tanke på att reaktionen sker samtidigt över hela kärnan i solen. Större stjärnorna med kärnor i över 100 miljoner grader Kelvin kan fusing större molekyler. Helium omvandlas till kol med hjälp av beryllium som en katalysator i en komplicerad reaktion som kallas Triple alfa-processen. Eftersom det säkringar större molekylära strukturer skapar en exponentiell ökning av energi produktionen. Om en sådan stjärna skulle ta över platsen för solen, skulle det koka vår planet med över 32. 000 gånger solens solens strålning.

Platser Fusion inte kunde ske och varför

Fusion inte kan ske var som helst på jorden för två enkla anledningar. Vi har inte den stora massa eller temperatur som krävs för fusion. Även Jupiter, som utgör 99 procent av massan av alla planeterna i solsystemet och har många hundra gånger jordens gravitation, inte har tillräcklig storlek eller tryck för att nå en kritisk massa för fusion att ske. Värmeenergi eller temperatur är avgörande för att fusion. De hetaste platsen på jorden är i centrum, vilket bara är 20. 000 grader Kelvin. Flera miljoner grader Kelvin är nödvändig för fusion. Även om jordens kärna var varm nog, är den gjord av järn och nickel, inte väte. Det enda sättet för ens de största stjärnorna med störst gravitationstrycket tänkbara för att fixera dessa två metaller är när de supernova, omedelbart dödande och förstör allt och inget i stjärnans system.

    
    Copyright © 2011 give2all.org